Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zone cu ambrozie din Bucureşti şi împrejurimi. Ce locuri trebuie să evite cei cu alergie

Mâncarea zeilor, chinul oamenilor. Ambrozia, plantă interzisă în străinătate, dar întâlnită peste tot în ţara noastră, îi duce pe sute de mii de români în cabinetele alergologilor. Iar autorităţile încă se chinuie să găsească o soluţie reală pentru rezolvarea acestei probleme.

de Redactia Observator

la 12.07.2024 , 10:39

Zone cu ambrozie din Bucureşti şi împrejurimi
Zone cu ambrozie din Bucureşti şi împrejurimi - hartaambroziei.ro

Sute de mii de români sunt afectaţi an de an de ambrozie. În România creşte pe oriunde vezi cu ochii, chiar şi în inima oraşelor. Dacă aţi stat în apropierea unor tufe de ambrozie şi acuzaţi stări precum strănut frecvent, mâncărimea nasului sau a ochilor şi secreţii nazale abundente, este foarte important să mergeţi de urgenţă la medic.

În fiecare an, în jur de 500.000 de români au de suferit, în mod constant, din cauza terenurilor cu ambrozie. Alergia la ambrozie este o problemă care a devenit tot mai serioasă în ultimii ani.

Zeci de români ajung, în fiecare zi, la Unităţile de Primiri Urgenţe pentru a primi tratament împotriva alergiei la ambrozie. Grav este că ambrozie duce la o creştere alarmantă a numărului celor care devin bolnavi de astm.

Articolul continuă după reclamă

Am văzut pacienţi care erau absolut astupaţi, nu mai puteau respira, nasul era foarte inflamat şi atunci complicaţiile erau fie inflamaţie puternică, fie infecţii, se putea adăuga sinuzita sau poate să apară astmul, spune medicul alergolog, Polliana Leru.

Pe acelaşi subiect

Ce este ambrozia

Ambrozia, cunoscută și sub denumirea de Ambrosia artemisiifolia, este o plantă anuală care provine din America de Nord și care, din păcate, s-a răspândit pe scară largă în multe părți ale lumii, inclusiv în România. Această plantă este nu doar o problemă ecologică, ci și una majoră de sănătate publică, deoarece polenul său poate provoca reacții alergice severe.

Ce impact are ambrozia asupra sănătății

Ambrozia este o sursă majoră de polen alergenic care poate provoca simptome variate, de la iritații ale ochilor, strănut și congestie nazală, până la astm și alte afecțiuni respiratorii grave. În plus, reacțiile alergice pot afecta calitatea vieții, cauzând somnolență, scăderea performanței la locul de muncă sau la școală și o calitate generală redusă a vieții.

Alergia la ambrozie, ameliorată printr-un tratament de desensibilizare

Dacă efectele alergiei nu se ameliorează cu medicamente, medicii pot recomanda un tratament de desensibilizare.

Pentru a ameliora simptomele specialiştii ne recomadă să respectăm câteva reguli simple. Persoanele alergice ar trebui să ţină geamurile închise şi să poarte o mască de protecţie când ies afară. Folosirea unui sistem de filtrare poate fi de ajutor. 

  • Ţineţi ferestrele închise;
  • Purtaţi o mască în aer liber;
  • Folosiţi un sistem de filtrare a aerului;
  • Folosiţi un sistem de irigare nazală;

Ce spune legea despre combaterea ambroziei

Legislaţia în vigoare arată că cei care deţin terenuri pe care creşte ambrozie sau au în administrare drumuri ori terenuri pe care creşte ambrozie trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru eradicarea acesteia.

Cu toate acestea, şi în ciuda amenzilor usturătoare, în România încă mai există multe zone unde creşterea ambroziei este scăpată de sub control, iar cei responsabili pasează vina de la unii la alţii.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie

În principiu, când vine vorba despre astfel de cazuri, de proprietari sau administratori de terenuri care nu elimină ambrozia de pe ele, cuantumul amenzilor poate să difere. Vorbim despre amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru persoane fizice, şi între 10.000 şi 20.000 lei, pentru persoane juridice.

Totuşi, în anumite circumstanţe amenzile pot deveni şi mai mari. Ne gândim mai ales la cazuri în care cei implicaţi şi-au asumat anumite măsuri, pentru combaterea ambroziei, şi nu le-au respectat.

Soluţii pentru eliminarea ambroziei 

Teoretic, există mai multe soluţii pentru eliminarea ambroziei. Practic, se recomandă să mergeţi pe două direcţii. Avem, pe de o parte, cosirea ambroziei sau utilizarea unor ustensile specifice precum maşina de tuns iarba.

Pe de altă parte se recomandă, mai ales când ambrozia este răspândită în interiorul unor denivelări, de exemplu, să utilizaţi erbicide. Nu în ultimul rând, în cazul în care există posibilitatea, puteţi utiliza mănuşi de protecţie pentru smulgerea buruienilor, astfel încât să evitaţi iritarea. 

În cazul în care mizaţi pe cositul mecanic sau manual, trebuie să ştiţi că acesta trebui executat cât mai aproape de suprafaţa solului, pentru distrugerea tuturor ramificaţiilor.

Zonele din Bucureşti afectate de ambrozie le găsiţi aici!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Zone cu ambrozie din Bucureşti şi împrejurimi. Ce locuri trebuie să evite cei cu alergie