Amendă uriaşă pentru ambrozie. Cum recunoşti planta şi cum o poţi elimina de pe terenul tău
Sute de mii de români sunt afectaţi, în mod constant, de ambrozie, iar autorităţile încă se chinuie să găsească o soluţie reală pentru rezolvarea acestei probleme.
- Cei care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor riscă amenzi mari.
În fiecare an, în jur de 500.000 de români au de suferit, în mod constant, din cauza terenurilor cu ambrozie. Alergia la ambrozie este o problemă care a devenit tot mai serioasă în ultimii ani.
Zeci de români ajung, în fiecare zi, la Unităţile de Primiri Urgenţe pentru a primi tratament împotriva alergiei la ambrozie. Grav este că ambrozie duce la o creştere alarmantă a numărului celor care devin bolnavi de astm.
Ce spune legea despre combaterea ambroziei
Legislaţia în vigoare arată că cei care deţin terenuri pe care creşte ambrozie sau au în administrare drumuri ori terenuri pe care creşte ambrozie trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru eradicarea acesteia.
Cu toate acestea, şi în ciuda amenzilor usturătoare, în România încă mai există multe zone unde creşterea ambroziei este scăpată de sub control, iar cei responsabili pasează vina de la unii la alţii.
Amenzi de mii de lei pentru cei care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor
În principiu, când vine vorba despre astfel de cazuri, de proprietari sau administratori de terenuri care nu elimină ambrozia de pe ele, cuantumul amenzilor poate să difere. Vorbim despre amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru persoane fizice, şi între 10.000 şi 20.000 lei, pentru persoane juridice.
Totuşi, în anumite circumstanţe amenzile pot deveni şi mai mari. Ne gândim mai ales la cazuri în care cei implicaţi şi-au asumat anumite măsuri, pentru combaterea ambroziei, şi nu le-au respectat.
Ce este şi cum arată ambrozia
Conform specialiştilor, ambrozia este o plantă cu talie semiînaltă, de aproximativ 50 de centimetri sau maxim un metru, însă există posibilitatea, în anumite cazuri, ca aceasta chiar să depăşească 1,2 şi să ajungă chiar şi la 1,5 metri înălţime.
Prin impactul ei, ambrozia este considerată "cea mai nocivă buruiană" şi îşi atinge punctul culminant în august sau septembrie, când cei cu alergii la această plantă încep să resimtă cel mai puternic afecţiunile provocate de aceasta.
Soluţii pentru eliminarea ambroziei
Teoretic, există mai multe soluţii pentru eliminarea ambroziei. Practic, se recomandă să mergeţi pe două direcţii. Avem, pe de o parte, cosirea ambroziei sau utilizarea unor ustensile specifice precum maşina de tuns iarba.
Pe de altă parte se recomandă, mai ales când ambrozia este răspândită în interiorul unor denivelări, de exemplu, să utilizaţi erbicide. Nu în ultimul rând, în cazul în care există posibilitatea, puteţi utiliza mănuşi de protecţie pentru smulgerea buruienilor, astfel încât să evitaţi iritarea.
În cazul în care mizaţi pe cositul mecanic sau manual, trebuie să ştiţi că acesta trebui executat cât mai aproape de suprafaţa solului, pentru distrugerea tuturor ramificaţiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰