Antena Meniu Search
x

Cine este Laurel Hubbard: Primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice

Halterofilul din Noua Zeelandă, Laurel Hubbard, este primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, după ce a fost selectată pentru echipa națională. Ea va concura la categoria feminină de 87 de kilograme, potrivit unui comunicat publicat de Comitetul Olimpic din Noua Zeelandă.

de Redactia Observator

la 21.06.2021, 13:11

Laurel Hubbard, în vârstă de 43 de ani, s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, după o modificare a regulamentului, care i-a garantat un loc în categoria super-grea. Aceasta este prima dată pentru Hubbard când va participa la Jocurile Olimpice, o revenire remarcabilă după o accidentare grea suferită în 2018.

"Sunt recunoscătoare pentru bunătatea și sprijinul care mi-au fost oferite de atât de mulți neo-zeelandezi", a spus Hubbard în declarație, conform CNN. "Când mi-am rupt brațul la Jocurile Commonwealth-ului acum trei ani, am fost anunţată că toată cariera mea sportivă se poate încheia. Dar sprijinul şi încurajările tuturor mi-au dat putere", a spus ea. Unele state americane împiedică participarea femeilor transgender  la categoria feminină, în sport.  O femeie transgender este o femeie care a fost ”desemnată” bărbat la naștere, dar care se identifică ca femeie. 

Laurel Hubbard a declanşat o dezbatere aprinsă legată de persoanele transgender care concurează în sportul feminin. Zeci de state americane iau în considerare o lege care ar împiedica femeile și fetele transgender să participe la categoriile feminine. Criticii spun că Hubbard beneficiază de un avantaj nedrept, dar alții susțin o mai mare incluziune la Jocurile Olimpice. 

Participarea lui Hubbard la categoriile feminine a atras controverse în 2018, federația australiană de haltere a încercat să o împiedice să concureze la Jocurile Commonwealth-ului de pe Coasta de Aur, dar organizatorii au fost de acord cu participarea sa. 

Pe acelaşi subiect

Luna trecută, halterofila belgiană Anna Vanbellinghen, care concurează în aceeași categorie, a spus că dacă Hubbard ar concura la Tokyo ”ar fi nedrept și o glumă proastă”. Ea a spus că, deși sprijină pe deplin comunitatea transgender, principiul incluziunii nu ar trebui să fie „în detrimentul altora”.

Concurenta transgender a fost confirmată eligibilă anul acesta pentru Jocurile Olimpice

Hubbard a concurat la competiţii de haltere pentru bărbați înainte de tranziție în 2013. A fost eligibilă pentru a concura la Jocurile Olimpice din 2015, când Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) a emis noi reguli care permit oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie, cu condiția ca nivelul de testosteron să fie sub 10 nanomoli pe litru cu cel puțin 12 luni înainte de competiție. Testosteronul este un hormon care crește masa musculară.

Ea a fost confirmată eligibilă anul acesta pentru Jocurile Olimpice după îndeplinirea criteriilor de către Federația Internațională de Haltere: "Recunoaștem că identitatea de gen în sport este o problemă extrem de sensibilă și complexă care necesită un echilibru între drepturile omului și egalitate pe terenul de joc", a declarat Kereyn Smith, CEO al Comitetului Olimpic din Noua Zeelandă.

Cine este Laurel Hubbard

Laurel Hubbard s-a născut cu sex masculin, este fiul lui Dick Hubbard, fost primar al orașului Auckland și fondatorul Hubbard Foods. Ea a concurat la probele masculine înainte de a se declara transgender în 2013.

Laurel Hubbard se numără printre sportivii de top din lume la categoria sa. Are șanse mari să câștige o medalie, deoarece alți câțiva nu vor concura din cauza regulilor Federației Internaționale de Haltere (IWF) conform cărora trebuie să existe un singur atlet pentru fiecare categorie din fiecare țară, relatează BBC.

Participarea lui Hubbard la competițiile anterioare a stârnit controverse în trecut. În 2019 a câștigat o medalie de aur la Jocurile Pacificului din Samoa, învingând un sportiv din țara gazdă, ceea ce a declanșat indignare. Șeful federaţiei de haltere din Samoa a declarat atunci că selecția neozeelandeză pentru Tokyo este ca și cum ar permite sportivilor să se „drogheze”. În 2018, federația australiană de haltere a încercat să o blocheze pe Hubbard la Jocurile Commonwealth-ului din 2018 pe Coasta de Aur. Organizatorii au respins acest apel. Dar, în cele din urmă, Hubbard a trebuit să se retragă din competiție din cauza unei accidentări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Cine este Laurel Hubbard: Primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice