Antena Meniu Search
x

DOLIU în sportul românesc: A murit un multiplu campion la baschet

Mihai Nedeff, multiplu campion la baschet şi fost component al naţionalei, precum şi medaliat cu bronz în Cupa Campionilor Europeni, a decedat la vârsta de 85 de ani, a anunţat, sâmbătă, Federaţia Română de Baschet.

Mihai Nedeff, multiplu campion la baschet şi fost component al naţionalei, precum şi medaliat cu bronz în Cupa Campionilor Europeni, a decedat la vârsta de 85 de ani, a anunţat, sâmbătă, Federaţia Română de Baschet.

Mihai Nedeff reprezintă un nume istoric al baschetului românesc, având în palmares nu doar titluri naţionale, ci şi sute de selecţii în echipa naţională, cu care a obţinut locul 5 la Campionatul European din 1957.

”Unul dintre cei mai mari baschetbalişti români din toate timpurile, Mihai Nedeff, a trecut în nefiinţă, la vârsta de 85 de ani. Dumnezeu să te odihnească, nea Mişu! Mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru baschetul românesc”, a transmis, sâmbătă, FR Baschet.

Pe acelaşi subiect

Şi clubul Steaua Bucureşti a adresat un mesaj de condoleanţe: ”Conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, alături de întregul colectiv de sportivi, antrenori şi tehnicieni, deplânge trecerea în nefiinţă a fostului antrenor Mihai Nedeff şi adresează un mesaj de compasiune rudelor, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat. Dumnezeu să-l odihnească”.

Mihai Nedeff a jucat pentru Steaua timp de un deceniu, între 1957 şi 1967, cucerind 10 titluri naţionale consecutive. El a adunat 258 de selecţii în echipa naţională, cea mai importantă performanţă a vremii fiind medalia de bronz din Cupa Campionilor Europeni, din 1961.

La nivel de echipă naţională, în 1957 s-a clasat pe locul 5 la Campionatele Europene, cea mai bună clasare a tricolorilor la un turneu.

Mihai Nedeff a scris istorie pentru Steaua şi ca antrenor principal, între 1975 şi 1988, perioadă în care a cucerit 6 titluri de campion naţional şi i-a avut ca elevi pe Ermurache, Oczelak, Brănişteanu sau Netolitzchi.

În 1964, a fost selecţionat în echipa Europei pentru a juca un meci demonstrativ organizat de FIBA la Madrid, împotriva campioanei europene en-titre, Real Madrid. Cum meciul se desfăşura în Spania, aflată sub dictatura lui Franco, Federaţia Română de Baschet nu i-a permis lui Mihai Nedeff să plece din ţară.

În acelaşi an, baschetbalistul a jucat, alături de alţi baschetbalişti români, împotriva unei echipe cu profeşionişti din NBA, venită în România pentru şase meciuri demonstrative în şase oraşe diferite. Echipa îl avea pe bancă pe principalul lui Boston Celtics, Red Auerbach, şi pe unii dintre cei mai importanţi baschetbalişti de peste Ocean: Bill Rusell (jucătorul cu cele mai multe titluri din istoria NBA), Bob Petit, Casey Jones, Oscar Robertson, Jerry Lucas, Tom Hayson, Bill Erikson şi Bob Cousy. La acea vreme, Cousy a afirmat despre Nedeff că ar putea juca fără probleme în NBA.

Marele sportiv a fost decorat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului şi Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a şi a fost numit Antrenor Emerit.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sport » DOLIU în sportul românesc: A murit un multiplu campion la baschet