Antena Meniu Search
x

DOPAJ! Usain Bolt a rămas fără un titlu olimpic, cucerit în 2008, la Beijing

Atletul jamaican Usain Bolt a pierdut oficial una dintre medaliile sale olimpice de aur în urma descalificării ştafetei jamaicane de 4x100 m la JO 2008 de la Beijing, din cauza dopajului unuia dintre membrii săi, Nesta Carter, de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).

Usain Bolt, care şi-a construit legenda pe trei triple (100 m, 200 m şi ştafeta 4x100 m) realizate în 2008, 2012 şi 2016, nu mai deţine acum "decât" opt titluri  olimpice. 

Comitetul Internaţional Olimpic a oficializat miercuri descalificarea lui Carter de la JO de la Beijing, după un vast program de reanalizări ale eşantioanelor, lansat în ultima perioadă. Sprinterul, controlat pozitiv la metilhexanamină (un stimulent), a făcut parte din ştafeta de 4x100 m care a câştigat medalia de aur.

"Nesta Carter a recunoscut că este vinovat de încălcarea regulamentelor antidoping în timpul Jocurilor de la Beijing din 2008 (...) El este descalificat din ştafeta de 4x100 m (...) Echipa jamaicană este descalificată (...) Medaliile corespunzătoare (...) şi diplomele sunt anulate şi trebuie restituite", scrie instanţa olimpică în comunicatul său.

Carter, 31 ani, va trebui să returneze medalia, la fel ca şi coechipierii săi. Usain Bolt va fi deci deposedat de unul dintre cele nouă titluri olimpice ale sale, deoarece a fost ultimul schimb în ştafeta câştigătoare la Beijing, care a bătut şi recordul mondial, în 37sec10/100. 

Nesta Carter a fost prezent şi în ştafeta câştigătoare în 2012 la Londra, tot cu un record mondial (36sec84/100). Din acea ştafetă au mai făcut parte Usain Bolt, Michael Frater şi Yohan Blake.

După dezvăluirea controlului pozitiv al lui Nesta Carter, în iunie anul trecut, Usain Bolt şi-a manifestat tristeţea. "Este ceva ce mă îndurerează, ani întregi munceşti din greu să colecţionezi medalii de aur, pentru a fi campion, mi se rupe inima", declara el în cotidianul jamaican The Gleaner. 

"Astfel de lucruri se întâmplă în viaţă, dacă se confirmă şi va trebui să returnez medalia, o voi face, nu este o problemă pentru mine", adăuga el în iunie. 

În august, în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, Bolt spunea că "asta nu va schimba cu nimic moştenirea mea. Voi fi dezamăgit că voi pierde această medalie, însă asta este viaţa. Ce vreţi să fac? Nu controlez aşa ceva. Ne aflăm pe drumul cel bun în lupta împotriva dopajului în atletism. Am încredere în Agenţia mondială antidoping şi în Federaţia internaţională de atletism, ei fac o treabă bună".

CIO a confirmat, de pe altă parte, că atleta rusă Tatiana Lebedeva, vicecampioană olimpică la triplusalt la JO din 2008 de la Beijing, este şi ea descalificată şi va trebui să returneze medalia cucerită.

agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » DOPAJ! Usain Bolt a rămas fără un titlu olimpic, cucerit în 2008, la Beijing