Antena Meniu Search
x

EURO-2016 începe vineri. Tot ce trebuie să ştii despre Campionatul European din Franţa (GALERIE FOTO)

Campionatul European de fotbal 2016 reprezintă ediția cu numărul 15 a competiției continentale și revine în Franța, țara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Națiuni.

Campionatul European de Fotbal 2016 reprezintă ediția cu numărul 15 a competiției continentale și revine în Franța, țara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Națiuni.

Franța a primit dreptul de organizare în dauna Italiei și Turciei, Suedia și Norvegia retrăgându-și dosarul comun înainte de a se trece la runda de vot.

Va fi prima ediție cu 24 de participante, printre acestea aflându-se şi naţionala României, care va juca chiar în meciul de debut, cu Franţa, pe 10 iunie, pe Stade de France.

Super Victor, un simpatic băiețel pasionat de fotbal

Mascota EURO 2016 este Super Victor, un simpatic băiețel pasionat de fotbal. Potrivit site-ului http://euro2016franta.ro, povestea sa de super erou începe cu un meci de fotbal alături de prieteni, atunci când o minge rătăcită îl duce lângă un cufăr magic în care găsește o mantie, niște ghete și mingea EURO 2016. Odată încălțat cu ghetele și cu mantia pusă pe umeri, băiețelul primește puteri miraculoase, putând călători în orice colț al lumii pentru a juca fotbal cu oricine.

Numele băiețelului a fost ales de către fani într-o campanie lansată pe site-ul oficial al UEFA. Aceștia au avut de ales dintre variantele Driblou, Goalix și Super Victor. Din cei aproape 107.790 de votanți, 51.781 au optat pentru a treia variantă, una care duce cu gândul atât la victorie, cât și la puterile speciale ale băiețelului.

Logo-ul Euro-2016

Ca și în cazul Campionatului European 2012, logo-ul turneului final din Franța 2016 a fost conceput de către Brandia Central, compania portugheză cu studiouri creative aflate în Europa, America de Sud și Africa.

Pornind de la tema "Celebrând arta fotbalului", logo-ul Campionatului European de Fotbal 2016 își propune să dea turneului o tușă de personalitate, reunind într-o singură temă vizuală elemente ale diversității artistice franceze, cât și frumusețea jocului de fotbal.

Tema centrală a logo-ului, trofeul Henri Delaunay, este susținută de simboluri a diverse curente artistice, cum ar fi art-deco, avantgardismul sau arta brută. Țara gazdă este reprezentată prin culorile drapelului său, acestea acoperind trofeul, cât și prin hexagonul cu dublă însemnătate: pe de o parte "L'Hexagone", numele sub care e cunoscută Franța datorită formei sale geografice, iar pe de alta forma tradițională a unui petic al mingii de fotbal.

Trofeul Euro-2016

Trofeul pe care îl primește câștigătoarea Campionatului European de Fotbal mai poartă și numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea celui care a avut ideea organizării competiției. Născut în 1883, Delaunay și-a petrecut toată viața aproape de fotbal. Jucător al echipei pariziene Étoile des Deux Lacs, după retragere a devenit arbitru. A fost nevoit să renunțe, după un incident pe cât de hilar pe atât de grav. În timpul unui meci a fost lovit cu mingea în plină figură, înghițindu-și fluierul, nu înainte de a-și rupe dinții din față.

Trecerea la munca de birou a făcut-o la clubul unde a activat, devenind în 1906 administratorul lui Étoile des Deux Lacs. Mai târziu a primit funcția de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o și după transformarea acestuia, în 1919, în Federația Franceză de Fotbal.

Ca membru al FIFA a fost unul din cei care, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal. În ceea ce privea Europa, spiritul său vizionar îl făcea să propună încă din anii '20 organizarea unui turneu final pe națiuni și a unei competiții pentru campioanele naționale.

La fondarea UEFA, pe 15 iunie 1954, a fost numit secretar general, funcție pe care avea să o păstreze până pe 9 noiembrie 1955, atunci când a încetat din viață, fiind înlocuit de către fiul său, Pierre Delaunay.

De numele acestuia se leagă designul și apariția primului trofeu european. Confecționată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. Ultimul căpitan care a ridicat trofeul original a fost Theodoros Zagorakis, după ce Grecia uimise lumea fotbalistică la Campionatul European de Fotbal 2004 din Portugalia.

Înaintea Campionatului European de Fotbal 2008, găzduit de Elveția și Austria, UEFA a hotărât să aducă modificări substanțiale, considerând că trofeul este prea mic. Conceperea lui a fost lăsată în seama bijutierului londonez Asprey. Fabricat din argint și păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălțime cu 18 centimetri și în greutate cu două kilograme. Cu o înălțime de 60 de centimetri și o greutate de opt kilograme, cupa a avut nevoie și de o bază mai largă, mai ales că s-a renunțat și la suportul pe care erau trecute câștigătoarele, numele acestora regăsindu-se acum pe spatele trofeului. Spaniolul Iker Casillas este singurul căpitan care a avut onoarea să prezinte publicului noul trofeu, naționala sa triumfând atât în 2008, cât și în 2012.

Echipele participante

Turneul final al EURO 2016 la fotbal va avea loc în perioada 10 iunie - 10 iulie, în Franța, pe zece stadioane, cu participarea a 24 de echipe.

Cele 24 de echipe sunt: 

Grupa A: Franţa, România, Albania, Elveţia

Grupa B: Anglia, Rusia, Ţara Galilor, Slovacia

Grupa C: Germania, Ucraina, Polonia, Irlanda de Nord

Grupa D: Spania, Cehia, Turcia, Croaţia

Grupa E: Belgia, Italia, Irlanda, Suedia

Grupa F: Portugalia, Islanda, Austria, Ungaria.

Stadioanele Euro-2016

Zece stadioane din zece oraşe din Franţa vor fi gazda celor 51 de partide programate să aibă loc la Campionatul European de fotbal:

Stade de France, din Saint Dennis - 82.000 de locuri

Parc des Princes, din Paris - 49.000 de locuri

Parc Olympique Lyonnais sau "Stadionul Luminii", din Lyon - 60.000 de locuri

Stade Velodrome, din Marsilia - 67.000 de locuri

Stade Pierre-Mauroy, din Lille - 50.000 de locuri

Matmut Atlantique, din Bordeaux - 42.000 de locuri

Stade Geoffroy-Guichard, din Saint-Etienne - 42.000 de locuri

Allianz Riviera, din Nisa - 35.000 de locuri

Stade Bollaert-Delelis, din Lens - 38.000 de locuri

Stadium Municipal, din Toulouse - 33.000 de locuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » EURO-2016 începe vineri. Tot ce trebuie să ştii despre Campionatul European din Franţa (GALERIE FOTO)