Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Stere Halep, prima reacţie după ce Simona a fost acuzată oficial de dopaj: "Suntem curaţi ca lacrima"

Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj cu Roxadustat la US Open 2022. Este vorba despre o substanţă folosită pentru tratarea anemiei şi care ajută la o mai bună oxigenare a sângelui. Între timp, au venit şi primele reacţii din partea familiei. 

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 18:19

Vezi și

Faza de investigație a luat sfârșit. Simona Halep are la dispozițe 20 de zile pentru a contesta actul de acuzare sau a încheia un acord de recunoaștere. Acordul de recunoaștere i-ar reduce suspendarea, de la 4 ani - cât este sancțiunea standard - la 3 ani.

Stere Halep: "Simona e curată 100%. Poate să dea şi 100 de ani suspendare"

Reporterul Observator Andreea FIlip a stat de vorbă cu Stere Halep, tatăl sportivei, care nu știa de oficializarea acuzațiilor. Spune că fata lui este nevinovată, curată. Stere Halep a mărturisit că vobește cu Simona la telefon doar despre lucruri frumoase și că au evitat acest subiect.

Mai mult decât atât, spune tatăl sportivei, Simona este optimistă și are foarte multe lucruri frumoase de făcut în continuare, indiferent de finalul acestei situații prin care trece. "Indiferent cum, şi 20 de ani să dea, noi suntem curaţi. Simona e curată 100%. Poate să dea şi 100 de ani suspendare. Noi suntem curaţi ca lacrima în faţa Domnului", a declarat Stere Halep, în exclusivitate pentru Observator. 

Pe acelaşi subiect

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, după ce a fost testată pozitiv la testele antidoping de la US Open, la Roxadustat, o substanţă care ajută la mai buna oxigenare a sângelui.

Ce este Roxadustat

Substanța descoperită în cazul Simonei Halep se numește Roxadustat, vândută în general sub numele de Evrenzo, fiind aprobat pentru uzul medical începând cu 2018, în China. În general, acest compus este recomandat în cazul pacienților care suferă de anemie și asta deoarece stimulează producția de hemoglobină și de celule roșii. Deși testele făcute de oamenii de știință au subliniat efectele pozitive ale Roxadustat în cadrul tratamentelor împotriva anemiei, au fost semnalate unele cazuri de dopare. Din această cauză, autoritățile din lumea sportului au decis să o includă pe lista substanțelor interzise.

Cum poate fi folosit Roxadustat pentru îmbunătățirea performanțelor atletice

În cazul pacienților care suferă de anemie cauzată de bolile renale cronice, Roxadustat stimulează producția de hemoglobină. Cu toate acestea, în cazul unor persoane sănătoase, aceste efecte pot fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor fizice. Oamenii de știință explică faptul că performanțele atletice sunt legate de capacitățile aerobice, cantitatea maximă de oxigen pe care o putem folosi în timpul efortului fizic. Aceasta este, la rândul ei, legată de volumul de celule roșii din sânge care transportă oxigenul și alți nutrienți către țesuturile musculare. În cazul sportivilor de performanță, antrenorii acestora urmăresc îmbunătățirea valorilor hemoglobinei și apelează la modalități care respectă mai mult sau mai puțin regulile din lumea sportului. Printre acestea se numără antrenamentele la înălțime, în medii calde sau chiar dopajul.

Cronologia evenimentelor

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » EXCLUSIV. Stere Halep, prima reacţie după ce Simona a fost acuzată oficial de dopaj: "Suntem curaţi ca lacrima"