Antena Meniu Search
x

Ioan Tudose, reprezentantul României la competiţia internaţională de biliard în scaun rulant de la Malmo

Bucureșteanul Ioan Tudose reprezintă România la Malmö Open EUROPEAN WHEELCHAIR MASTERS 2023 și Malmø Open 8-Ball Challenge. Este pentru prima dată când România trimite un jucător la o competiție internațională de biliard în scaun rulant, și încă una de o asemenea anvergură. Malmö Open este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilități din Europa. 

de Redactia Observator

la 11.02.2023, 22:20

Ioan Tudose a început să joace biliard în scaun rulant în 2007, la doi ani după ce viața lui s-a schimbat radical în urma unui accident de muncă, care i-a cauzat un traumatism vertebro-medular. A reintrat  în contact cu sportul începând să joace baschet în scaun cu rotile​, și a continuat cu alte discipline precum biliard, snooker, carambol, hand-bike, baschet, tenis de câmp, tir cu arcul.​ Palmares: locul 1 la Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant 2022, locul 3 – Atletism 2019 (Bucharest Marathon), locul 2 – Atletism 2018 (Bucharest Marathon), locul 1 - Atletism 2017 (OMV Bucharest Half Marathon), locul 1 – 2016 (Bucharest Marathon), locul 3 – 2015 (Bucharest Half Maraton), certificate de anduranță omologate 50/100/150/250 km Gran Fondo România.​ 

Ioan Tudose: „Oamenii care sunt în scaune rulante, ca și mine, ar trebui mai întâi să iasă mai mult pe stradă. Să nu se mulțumească să stea în casă pentru că e o bordură în plus în drumul lor. Suntem 80.000 în București, în toată România 850.000, și parte din vina noastră e că nu prea ieșim. Ieși pe stradă o zi întreagă și să-mi spui câte persoane cu dizabilități vezi! Sportul ajută enorm mentalul. Contează să fii tu la fel de puternic în fiecare zi... și succesul vine, dacă îți dorești succes. Succesul este: Eu pot. Eu mă descurc. Eu vreau și reușesc. La hand-bike, de exemplu, eu pot să demonstrez că sunt oameni de vârsta mea, adică de 50 de ani, în stare să meargă zeci de km (eu plec și câte 300), fără să se oprească. Și altfel e România văzută la 20 de km/oră, nu la 100 km/oră, cum o vezi cu mașina! E o bucurie nesperată pentru mine să particip la Malmö Open și sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor!” 

Irina Văcărean, președinta LIONS CLUB SPORTIV MEREU ÎMPREUNĂ PENTRU OAMENI: “În România, țara care se află pe ultimul loc în Europa la accesul persoanelor cu dizabilități în transportul public sau locuri de socializare, Ioan Tudose a reușit să-și vadă visul cu ochii. Este unul dintre învingătorii care au refuzat să rămână prizonierii propriei case. Este o mare mândrie pentru noi că-i suntem alături pe acest drum și că-i facem posibilă participarea la Malmö Open, un eveniment sportiv extraordinar, o sursă de inspirație pentru oamenii din întreaga lume - este locul unde sportivi foarte motivați reușesc, în ciuda tuturor șanselor!”   

Daniela Tontsch, președinta Consiliul Național al Dizabilității din România: „Este un eveniment istoric pentru România. Sportivii români cu dizabilități au mare nevoie de suport pentru a se antrena. Acum ne bucurăm de rezultatele perseverenței lui Ioan Tudose și ale reprezentanților clubului care-l sprijină. Îi felicit și abia aștept să aflu vești din timpul probelor! Faptul că Ioan Tudose s-a calificat la Malmö Open vine în urma multor ani de practică a sportului în scaun rulant. Sunt convinsă că se va clasa printre cei mai buni!”  

Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant este un concurs organizat de Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni alături de Sonia Simionov. Anul acesta va fi a opta ediție. Se va ține în mai.

campionatul de biliard

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Ioan Tudose, reprezentantul României la competiţia internaţională de biliard în scaun rulant de la Malmo