Sport

ISTORIA JO: Ediţia a XX-a a Jocurilor Olimpice, de la Munchen, umbrită de atentatul terorist de la 5 septembrie. 11 israelieni au fost ucişi (FOTO, VIDEO)

Publicat pe 03.08.2016 la 09:46 Actualizat pe 03.08.2016 la 09:42

Ediţia a XX-a a Jocurilor Olimpice, de la Munchen, ar fi trebuit să rămână în istorie pentru faptul că s-a bucurat de o participare deosebit de numeroasă și de condiții organizatorice excelente sau pentru că au fost stabilite noi recorduri la aproape toate categoriile. Însă nu a fost aşa. Olimpiada a rămas în istorie din cauza atentatului terorist produs la 5 septembrie.

Ediţia a XX-a a Jocurilor Olimpice, de la Munchen, ar fi trebuit să rămână în istorie pentru faptul că s-a bucurat de o participare deosebit de numeroasă și de condiții organizatorice excelente sau pentru că au fost stabilite noi recorduri la aproape toate categoriile. Însă nu a fost aşa. Olimpiada a rămas în istorie din cauza atentatului terorist produs la 5 septembrie.

JO RIO 2016. JOCURILE OLIMPICE s-au desfășurat la Munchen, în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. Ceremonia a fost deschisă de președintele Republicii Federale Germania, Gustave Heinemann.

JO RIO 2016. Majoritatea întrecerilor au fost găzduite de importantul complex sportiv de la Oberwiesenfeld. Flacăra olimpică, adusă pe stadionul din Munchen de atletul Gunther Zahn, a fost purtată, în drumul său din Grecia, de aproape 6.000 de persoane, inclusiv români, pe parcursul traseului său prin țara noastră.

JO RIO 2016. Jocurile Olimpice de la Munchen au fost cele mai mari de până atunci, stabilindu-se recorduri la aproape toate categoriile. La Munchen, oficialii au rostit în premieră jurământul olimpic.

Citeşte şi ISTORIA JO: Olimpiada din 1936 a avut loc la Berlin. Cum a încercat Adolf Hitler să ascundă adevărul despre dictatura nazistă (FOTO)

JO RIO 2016. Cu toate acestea, olimpiada a fost umbrită, la 5 septembrie, de producerea unui atentat terorist. Opt teroriști palestinieni din gruparea "Septembrie Negru" au pătruns în Satul Olimpic, unde au ucis doi membri ai echipei Israelului și au luat 9 ostatici, care au fost uciși ulterior.

JO RIO 2016. Jocurile au fost suspendate pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor. Steagurile țărilor participante au fost coborâte în bernă. În urma acestui eveniment, semnificația tuturor celorlalte detalii ale Jocurilor a pălit, chiar dacă întrecerile au avut momentele lor.

JO RIO 2016. La Jocurile din 1972, handbalul a revenit după 36 de ani. În premieră, a apărut proba de caiac-canoe slalom. De asemenea, Olimpiada de la Munchen a fost prima care a avut o mascotă: cățelul Waldi.

JO RIO 2016. Înotătorul american Mark Spitz a fost vedeta întrecerilor, cu nu mai puțin de șapte medalii de aur cucerite (cu tot atâtea recorduri mondiale), la care se adăugau alte două de la Olimpiada precedentă de la Ciudad de Mexico, 1968.

JO RIO 2016. Finlandezul Lasse Viren a căzut la jumătatea cursei de 10.000 m, dar a revenit și a câștigat cu un record mondial. Era prima din cele patru medalii de aur pe care le-a cucerit la olimpiade.

Citeşte şi CURIOZITĂŢI despre Jocurile Olimpice: Momente inedite, recorduri de neuitat, premiere istorice (FOTO, VIDEO)

JO RIO 2016. Germanca Liselott Linsenhoff (RFG) a devenit campioană olimpică la dresaj, premieră pentru o femeie într-o întrecere individuală olimpică ecvestră.

JO RIO 2016. Una dintre favoritele presei la Jocurile de la Munchen a fost gimnasta rusă Olga Korbut, evoluția ei impresionând lumea, după succesul pe echipe, ratarea de la individual compus și victoria din concursul pe aparat.

JO RIO 2016. Australianca Shane Gould a câștigat trei medalii la natație, în probele de 200 m, 400 m liber și la 200 m mixt, stabilind record mondial de fiecare dată. Pe lângă aceste trei medalii de aur, ea a mai câștigat un argint la 800 m liber și un bronz la 100 m liber.

JO RIO 2016. Sportiva germană Ulrike Meyfarth care avea numai 16 ani când a participat la concursul de săritură în înălțime și-a depășit cea mai bună performanță personală cu 7 cm, egalând recordul mondial și cucerind aurul olimpic. Astfel, ea a devenit cel mai tânăr atlet care a câștigat o probă individuală la Jocurile Olimpice.

JO RIO 2016. La Jocurile Olimpice de la Munchen au participat în total 7.134 sportivi, din 121 țări dintre care 1.059 femei și 6.075 bărbați care s-au întrecut în 195 de probe din 21 de discipline sportive: atletism, canotaj, baschet, box, caiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei, judo, lupte, natație, pentalon modern, echitație, tir, tir cu arcul, volei, sporturi nautice.

JO RIO 2016. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deținut de URSS, 50 de medalii de aur, 27 de argint, 22 de bronz; locul al doilea de SUA, cu 33 de medalii de aur, 31 de argint, 30 de bronz; locul al treilea RDG, 20 medalii de aur, 23 de argint, 23 de bronz. România a ocupat locul 13, cu 3 medalii de aur, 6 de argint, 7 de bronz.

Citeşte şi ISTORIA JO: Ediţia a XVII-a a competiţiei, din 1960, a fost Olimpiada la care o româncă a uluit întreaga asistență

JO RIO 2016. Prezența țării noastre la această ediție a fost cea mai numeroasă de până atunci la Jocurile Olimpice. Sportivii români au luat parte la 16 discipline sportive reușind să asigure țării noastre câteva locuri fruntașe în ierarhia olimpică. Nu au lipsit veterani ai sportului românesc, precum Lia Manoliu (participantă la toate Jocurile Olimpice din perioada 1952 — 1972), Olga Szabo (la a cincea prezență olimpică), Aurel Vernescu, Ion Dumitrescu și Tănase Mureșan (care reprezentaseră România la încă trei ediții).

JO RIO 2016. La canoe, Ivan Patzaichin s-a impus și de această dată, cucerind un titlu olimpic la 1.000 m.

JO RIO 2016. La atletism, un succes de prestigiu (medalie de argint) a obținut Argentina Menis, la aruncarea discului. O altă româncă, Ileana Silai, deși a încheiat cursa de 800 m cu un timp superior celei mai bune performanțe naționale, nu a putut urca mai sus de locul șase. Cu toate că s-a accidentat încă din calificări, Carol Corbu (la triplu salt) a ocupat totuși locul patru.

JO RIO 2016. Grupul de luptători a constituit nucleul forte al delegației românești: mai mult de un sfert din cele 115 puncte care au revenit României au fost obținute de acești sportivi. La lupte greco-romane, într-un concurs cu 200 de participanți, Gheorghe Berceanu (48 kg) și Nicolae Martinescu (+100 kg) au devenit campioni olimpici.

JO RIO 2016. Echipa feminină de floretă, în componența căreia s-au aflat Ana Ene-Pascu, Ecaterina Stahl, Olga Szabo și Ileana Gyulai, a cucerit ca și în urmă cu patru ani medalia de bronz.

JO RIO 2016. La rândul lor, handbaliștii s-au comportat remarcabil, obținând medalia de bronz și menținându-se în elita mondială a acestui sport.

În articolul

ISTORIA JO: Ediţia a XX-a a Jocurilor Olimpice, de la Munchen, umbrită de atentatul terorist de la 5 septembrie. 11 israelieni au fost ucişi (FOTO, VIDEO)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

A fost poreclită "Fata Dragon" după ce s-a umplut din cap până în picioare cu 600 de tatuaje. Cum arătape a1.ro
Ce mașină conduce Oana Zăvoranu. Cât costă bolidul eipe a1.ro
Cântărețul de 41 de ani care se iubește cu o adolescentă de 19. Cum comentează relația controversatăpe a1.ro
Când va ajunge vaccinul de COVID-19 în România. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății, Nelu Tătarupe spynews.ro
Amenda uriașă primită de un șofer, pentru un chiștoc aruncat pe geam. A crezut că polițista nu vorbește seriospe spynews.ro
Gaură de 15 milioane de euro pentru Gigi Becali: "Apare şi pe Ministerul Finanţelor"pe antenasport.ro
Dezvăluiri din intimitatea lui Gigi Becali: ”A intrat încălțat cu ciorapii de lână lângă mândra sa”pe antenasport.ro
Mizerabiliipe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Mihai Gâdea, mărturisire dureroasă: Un om de care eram extrem de legați a murit de COVIDpe antena3.ro
De ce este bine să vă verificaţi maşina după închidere. Spărgători din Timişoara, capturaţi spectaculos de poliţişti. Metodă modernă de spargerepe antena3.ro
Amenda record pentru un tanar sofer din Suceava si permisul suspendat pana in 2024pe cars.ro
După patru ani de „M..e PSD!”, liberalii sunt tot sub social-democrați, la votul politicpe jurnalul.ro
Cu masca pe față, călcând pe Dealul Mitropoliei. „Am ajuns să-mi fie frică că mă îmbolnăvesc sfinții?”pe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • ieri la 23:11

NASA plănuiește să instaleze o colonie semipermanentă pe Lună

  • Cercetătorii NASA susțin că există mai multă apă pe Lună decât se așteptau.
Extern • ieri la 23:08

O româncă din a șantajat cu 20.000 de euro un italian, după o aventură: "800 de euro pe lună sau îi spun nevestei tale!"

  • Ajuns în pragul falimentului, după doi ani de șantaj, italianul și-a luat inima în dinți și decis să pună piciorul în prag
  • Românca s-a ținut de amenințări și a venit la ușa celor doi, moment în care a fost reținută de polițiști
Extern • ieri la 22:59

Proteste aprige în Polonia, după înăsprirea legii avortului (Video)

  • Peste 1.000 de întreruperi de sarcină s-au efectuat anul trecut în Polonia.
Social • ieri la 22:50

Trei localități din Bucovina au fost recunoscute ca stațiuni turistice

  • Autoritățile din cele trei localități pot acces fonduri nerambursabile pentru dezvoltare.
Social • ieri la 22:40

Afaceriștii contestă modul în care se împart fondurile pentru salvarea firmelor

  • 350 de milioane de euro ar urma să-și împartă afaceriștii care vor să-și salveze firmele.
  • Se estimează că în jur de 5.000 de afaceriști vor beneficia de fondurile nerambursabile.
Social • ieri la 22:22

Parada militară de Ziua Națională a României ar putea fi anulată

  • 2.000 de militari participă, în mod normal, la parada de Ziua Națională a României.
  • Zeci de mii de persoane asistă, în fiecare an, la parada militară de Ziua Națională a României.
Vezi toate știrile noi