Antena Meniu Search
x

ISTORIA JO. Olimpiada din 1968 a stabilit noi premiere: Prima ediţie desfășurată în America latină şi prima femeie care a aprins flacăra olimpică (FOTO, VIDEO)

A XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfășurat la Ciudad de Mexico în perioada 12 octombrie - 27 octombrie 1968. A fost prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară desfășurată în America latină și prima găzduită de o țară de limbă spaniolă. Ceremonia a fost deschisă de președintele mexican Gustavo Diaz Ordaz.

A XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară s-a desfășurat la Ciudad de Mexico în perioada 12 octombrie - 27 octombrie 1968. A fost prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară desfășurată în America latină și prima găzduită de o țară de limbă spaniolă. Ceremonia a fost deschisă de președintele mexican Gustavo Diaz Ordaz.

JO RIO 2016. Pentru ca orașul Ciudad de Mexico să fie ales gazda JO din 1968 s-au depus eforturi impresionante de către Comitetul de organizare, din a cărui conducere a făcut parte și renumitul arhitect Pedro Ramirez Vasquez. Orașul Ciudad de Mexico a avut trei contracandidate: Detroit (SUA), Lyon (Franța) și Buenos Aires (Argentina).

JO RIO 2016. Alegerea capitalei mexicane a fost controversată din cauza altitudinii înalte, 2.300 m, aerul conținând cu 30% mai puțin oxigen decât la nivelul mării. Totuși, s-au înregistrat recorduri mondiale la cursele atletice de viteză până la 400 m (inclusiv), săritură în lungime și triplu salt.

Citeşte şi ISTORIA JO: Olimpiada din 1936 a avut loc la Berlin. Cum a încercat Adolf Hitler să ascundă adevărul despre dictatura nazistă (FOTO)

JO RIO 2016. Numai construcția și amenajarea bazelor sportive a costat 175.840.000 de dolari. Flacăra olimpică, adusă după canoanele străvechi, de la Olympia, a parcurs drumul străbătut de Columb cu aproape cinci secole în urmă, ca o expresie a legăturii dintre civilizația europeană și Lumea Nouă.

JO RIO 2016. Cinstea de a aprinde focul sacru pe Stadionul Olimpic a revenit, pentru prima dată, unei femei, atleta Enriqueta Basilio.

JO RIO 2016. Jocurile din anul 1968 s-au desfășurat într-un context politic internațional delicat. China se afla în mijlocul unei revoluții culturale, iar tentativa de a liberaliza Cehoslovacia a fost zdrobită de trupele sovietice, care au invadat țara, guvernul francez a avut probleme cu demonstrațiile studenților, iar în SUA aveau loc manifestări pentru pace și drepturi civile. Nici Mexicul nu a fost ocolit de acest val revoluționar, studenții și profesorii făcând greve și protestând. Sportivii americani de culoare au găsit un mod original de a protesta împotriva segregării rasiale din Statele Unite. La ceremonia de acordare a medaliilor, americanii Tommie Smith și John Carlos, medaliați cu aur și bronz la 200 m plat, au ridicat pumnul în care aveau o mănușă neagră și au simulat spânzurarea în timpul intonării imnului SUA. Pentru acest fapt, ei au fost expulzați din Satul Olimpic.

JO RIO 2016. La lungime, americanul Bob Beamon a reușit o săritură spectaculoasă, de 8,90 m (55 de cm peste vechea performanță), record mondial care a durat nu mai puțin de 22 de ani.

JO RIO 2016. În premieră, la Jocurile din Mexic au fost utilizate testările pentru determinarea sexului la femei. Tot în 1968 a fost consemnată pentru prima oară testarea anti-doping (narcotice, stimulante), prima descalificare fiind cea a suedezului Hans-Gunnar Liljenwall (pentatlon modern), pentru consum excesiv de alcool.

Citeşte şi ISTORIA JO: Jocurile Olimpice de vară din anul 1948, primele transmise la televizor

JO RIO 2016. Cea mai populară sportivă a Jocurilor a fost gimnasta cehoslovacă Vera Caslavska, care a câștigat patru medalii de aur și două de argint.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

JO RIO 2016. La masculin, americanul Al Oerter a câștigat pentru a patra oară proba de disc. Compatriotul său Dick Fosbury, necunoscut înainte de competiție, a revoluționat săritura în înălțime, câștigând medalia de aur cu ceea ce avea să fie cunoscută drept "Fosbury flop" (săritura Fosbury, practicată astăzi de săritori).

JO RIO 2016. La înot, americanca Debbie Meyer, cu victorii la 200 m, 400 m, și 800 m liber, a devenit prima înotătoare cu trei victorii la o ediție a jocurilor olimpice, în ciuda unor probleme severe la stomac.

JO RIO 2016. Sportivii din Republica Democrată Germană au concurat sub numele de ''Germania de Est'', după ce doar în 1972 participaseră sub numele oficial al țării lor.

Citeşte şi ISTORIA JO: Ediţia a XVII-a a competiţiei, din 1960, a fost Olimpiada la care o româncă a uluit întreaga asistență

JO RIO 2016. La Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico au participat în total 5.516 sportivi, din 112 țări dintre care 781 femei și 4.735 bărbați care s-au întrecut în 172 de probe din 18 discipline sportive: atletism, canotaj, baschet, box, caiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, hochei, lupte, natație, pentalon modern, echitație, tir, volei, sporturi nautice.

JO RIO 2016. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deținut de SUA, 45 de medalii de aur, 28 de argint, 34 de bronz; locul al doilea URSS, 29 de medalii de aur, 32 de argint, 30 de bronz; locul al treilea Japonia, 11 medalii de aur, 7 de argint, 7 de bronz.

JO RIO 2016. Reprezentanții României, în număr de 66, dintre care 16 femei, au cucerit mai multe medalii (4 de aur, 6 de argint și 5 de bronz și locul 12 pe națiuni) și puncte decât la Tokyo. Ei au întrecut, ca număr de medalii obținute, câteva țări cu bogate tradiții sportive, ca Anglia, Cehoslovacia, Suedia, Canada, Elveția, Finlanda.

JO RIO 2016. Aurul olimpic a fost cucerit de: Viorica Viscopoleanu la săritura în lungime; Lia Manoliu la aruncarea cu discul; Serghei Covaliov și Ivan Patzaichin la canoe, distanța de 1000 m; Ion Drâmbă, prima medalie olimpică de aur din istoria scrimei românești.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » ISTORIA JO. Olimpiada din 1968 a stabilit noi premiere: Prima ediţie desfășurată în America latină şi prima femeie care a aprins flacăra olimpică (FOTO, VIDEO)