Antena Meniu Search
x

Maria Şarapova aşteaptă azi verdictul TAS privind reducerea suspendării

TAS va anunţa, marţi, la ora 16.00, decizia la apelul înaintat de Maria Şarapova faţă de suspendarea de doi ani pentru dopaj, primită din partea ITF, New York Times precizând că jucătoarea rusă de tenis ar putea beneficia de o reducere a pedepsei.

TAS va anunţa, marţi, la ora 16.00, decizia la apelul înaintat de Maria Şarapova faţă de suspendarea de doi ani pentru dopaj, primită din partea ITF, New York Times precizând că jucătoarea rusă de tenis ar putea beneficia de o reducere a pedepsei.

Şarapova a fost depistată pozitiv cu meldonium la Australian Open, în ianuarie, dar şi la o testare în afara competiţiei, la Moscova, în februarie. Sportiva din Rusia, în vârstă de 29 de ani, fost numărul 1 WTA, a anunţat rezultatele testelor în cadrul unei conferinţe de presă pe care a organizat-o, la 7 martie, la Los Angeles.

Federaţia Internaţională de Tenis a decis la 8 iunie suspendarea Mariei Şarapova pentru doi ani, începând cu 26 ianuarie, data primului test pozitiv.

Ea a contestat decizia ITF la TAS, care a audiat părţie la mijlocul lunii septembrie.

Comisia ITF care a dictat suspendarea Mariei Şarapova a ajuns la concluzia că sportiva a încălcat fără intenţie codul antidoping. Şarapova a susţinut că nu a citit e-mail-urile primite de la WADA, în care era informată de trecerea meldoniumului pe lista substanţelor interzise, începând cu 1 ianuarie 2016. Ea şi echipa ei nu au dezvăluit niciodată faptul că lua mildronat, medicamentul ce conţine meldonium, la interviurile de rutină efectuate periodic de agenţi ai WADA cu privire la medicamentele pe care le-au folosit sportivii în ultimul timp.

Maria Şarapova a afirmat că lua mildronat din 2006, la prescripţia medicului ei de familie de la Moscova, contra gripei, apariţiei diabetului şi pentru tratarea deficienţei de magneziu.

Mildronat este un medicament inventat în Letonia, în ani 70, şi este folosit mai mult în Europa de est, fiind interzis în SUA şi în Europa de vest. Meldoniumul reglează metabolismul şi sporeşte energia. Este folosit în tratarea atacurilor cerebrale şi a unor boli ca diabetul şi Alzheimer.

Înainte de a fi trecut pe lista substanţelor interzise, WADA a monitorizat în 2015 efectele meldoniumului şi a ajuns la concluzia că îmbunătăţeşte performanţele sportive. După 1 ianuarie, zeci de sportivi, majoritatea ruşi, dar şi români şi alţi est-europeni, au fost depistaţi pozitiv cu această substanţă. Mulţi dintre ei au susţinut că nu au mai luat mildronat după 1 ianuarie şi că urmele decoperite în organismul lor provin din folosirea substanţei anterior intezicerii ei.

Agenţia Mondială Antidoping a recunsocut că nu a efectuat teste de excreţie înaintea interzicerii substanţei, astfel că a fost nevoită să accepte că astfel de motivări pot fi justificate.

La jumtatea acestui an, WADA a comunicat rezultatele unor studii de excreţie în ceea ce priveşte meldoniumul, iar rezultatele au arătat că unii dintre sportivii depistaţi pozitiv ar fi putut folosi substanţa înainte de a fi interzisă, cazuri în care aceştia au putut fi declaraţi nevinovaţi.

Din acel moment, judecarea cazurilor s-a făcut în funcţie de concentraţia de meldonium depistată în probele de urină şi de data recoltării acestora.

Decizia pe care TAS o va anunţa, marţi, la ora 16.00, în cazul Mariei Şarapova va fi una definitivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sport » Maria Şarapova aşteaptă azi verdictul TAS privind reducerea suspendării