Antena Meniu Search
x

Naţionala României, în faţa unui nou început în Rugby Europe Championship. George Bărgăunaş, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor: "Orice meci trebuie tratat cu seriozitate"

Naţionala de rugby a României începe, în această săptămână, campania din Rugby Europe Championship, "Stejarii" urmând să dea piept, în weekend, cu naţionala Poloniei, într-un meci care se joacă sâmbătă, de la ora 14.00, pe Stadionul "Arcul de Triumf" din Bucureşti.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 01.02.2023, 11:39

  • Naţionala de rugby a României se încălzeşte pentru Cupa Mondială din toamnă cu meciurile pe care le are de jucat în Rugby Europe Championship.

Deşi am intrat în an de Cupă Mondială, putem spune că naţionala de rugby a României se află înaintea unui nou început, după un 2022 neconvingător în care bilanţul rezultatelor a fost unul negativ. "Stejarii" au încheiat anul trecut cu cinci victorii şi şase înfrângeri, bilanţ care a dus la despărţirea de staff-ul condus de antrenorul britanic Andy Robinson.

Reprezentanţii Federaţiei Române de Rugby au luat o decizie curajoasă, aceea de a renunţa la antrenorul principal cu mai puţin de un an înainte de Cupa Mondială de rugby. Din acest an mizăm pe un staff condus de tehnicianul român Eugen Apjok, tehnician de numele căruia se leagă, practic, numeroasele trofee obţinute de CSM Baia Mare în ultimii deja foarte mulţi ani.

Eugen Apjok este ajutat de un staff complet alcătuit din specialişti proveniţi din străinătate, precum David Ellis, antrenor de apărare, sau Stephen Scott, antrenor compartiment înaintare, dar şi din foşti internaţionali români precum Valentin Ursache, Mihăiţă Lazăr sau Viorel Lucaci, tehnicieni care cunosc foarte bine jucătorii din campionatul României şi care au în spate experienţa a zeci de selecţii în naţionala României.

Eugen Apjok a convocat 34 de jucători pentru confruntarea cu Polonia de sâmbătă, din prima etapă a Rugby Europe Championship, iar numele selecţionate ne arată că tehnicianul român încearcă o uşoară schimbare de generaţii. Spunem asta în condiţiile în care din lot au dispărut, cel puţin pentru moment, jucători precum Florin Surugiu (38 de ani) sau Johan Van Heerden (36 de ani), însă au început să apară tot mai mulţi tineri jucători crescuţi în Franţa, precum Thomas Creţu, de la Stade Francais, Alexander Dinu, de la Massy, Alexandre Creţu, de la Limoux, Taylor Gontineac, de la Rouen, sau Atila Septar, de la Toulon.

Pe acelaşi subiect

România - Polonia, o noutate în epoca modernă a rugbiului

Duelul dintre România şi Polonia, de sâmbătă, reprezintă, practic, o noutate în epoca modernă a rugbiului. Cele două formaţii nu s-au mai întâlnit de mulţi ani. România este considerată favorită, în condiţiile în care Polonia a promovat din Rugby Europe Trophy graţie eliminării Rusiei din competiţie, dar şi pentru că s-a decis ca numărul echipelor din Rugby Europe Championship să crească de la şase la opt.

Polonia a încheiat pe locul 2 ediţia de anul trecut din Rugby Europe Trophy, după Belgia. Polonia a avut 17 puncte, fiind la egalitate de puncte cu Germania, echipa de pe locul 3. Interesant este că Belgia a ocupat locul 1 având 21 de puncte, cu patru puncte mai mult decât Polonia, deşi ambele echipe au încheiat competiţia cu câte patru victorii şi o înfrângere.

Polonia a bifat trei victorii pe teren propriu, 21-16 cu Germania, 37-25 cu Elveţia şi 43-10 cu Lituania, a câştigat greu în Ucraina, 27-24, şi a cedat clar în duelul direct cu Belgia din deplasare, 11-41.

România şi Polonia s-au înfruntat de mai multe ori înainte de Revoluţie. Ne aducem aminte de o victorie cu 33-0 obţinută de România la Sochacewz, în noiembrie 1980, sau de o victorie obţinută de România cu 20-6 pe teren propriu, în martie 1974.

De altfel, România a bătut echipa Poloniei mai mereu, pe unde a prins-o, unul dintre ultimele meciuri directe reprezentând şi cea mai drastică înfrângere din istoria naţionalei de rugby a Poloniei. În mai 1998, pe Stadionul Dinamo, din Bucureşti, România trecea de Polonia cu 74-13 (55-3). Atunci, pentru România evoluau jucători precum Mihai Vioreanu, Gabriel Brezoianu, Romeo Gontineac, Gheorghe Solomie, Petre Mitu, Florin Corodeanu, Cătălin Drăguceanu, Petru Bălan sau Erdinci Septar, dar şi Lucian Colceriu, o fostă aripă a Stelei care a fost MVP-ul disputei cu Polonia graţie celor patru eseuri înscrise.

George Bărgăunaş, preşedintele CCA, despre duelul cu Polonia: "Orice meci trebuie tratat cu seriozitate"

George Bărgăunaş (primul din stânga)

George Bărgăunaş (primul din stânga), alături de Vlad Iordăchescu, Radu Petrescu şi Robert Diaconescu

Facebook George Bărgăunaş

Am dorit să prefaţăm duelul cu Polonia, de sâmbătă, şi noul sezon rugbistic cu un specialist în domeniu, astfel că am apelat la George Bărgăunaş, fost arbitru internaţional, actual preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, dar şi fost jucător, George Bărgăunaş fiind inclusiv campion naţional cu Rugby Club Griviţa în 1993.

- Domnule Bărgăunaş, începem o nouă campanie în Rugby Europe Championship. Care ar fi obiectivul corect pe care trebuie să şi-l asume România la startul campaniei? Mai putem spera la câştigarea competiţiei?

- În mod sigur nu putem vorbi decât despre câştigarea competiţiei. Un sportiv care se respectă intră într-o competiţie cu gândul de a o câştiga. Automat noi, dacă am câştiga cele cinci meciuri pe care le avem de disputat, am câştiga competiţia, aşa că luăm totul pas cu pas, sperăm să câştigăm fiecare meci în parte, iar la final tragem linia şi vedem ce a ieşit.

- Începem campania cu un adversar care, la prima vedere, pare accesibil. Cât de mult ne poate ajuta un astfel de meci în perspectiva duelurilor mai dificile cu Belgia şi Portugalia din deplasare?

- "Victoriile aduc victorii", spune o veche vorbă românească folosită în sport. Trebuie să câștigăm meciul cu "polacii" pentru a putea aborda următoarele partide cu un moral ridicat. Să nu uităm că Belgia a schimbat antrenorul și oricând când se întâmplă acest lucru există o emulație din partea jucătorilor de a demonstra că sunt capabili de performanțe mai bune. Iar cu lusitanii am avut în ultimii ani meciuri disputate, strânse ca scor, învingătoarea fiind decisă pe final.

- Ar trebui să ne pună în gardă ambiţia polonezilor de a demonstra că locul lor este în Rugby Europe Championship?

- Orice meci trebuie tratat cu seriozitate, altfel rugbiul te trădează. Există o diferență clară de valoare între cele două echipe, dar care trebuie arătată şi pe tabela de marcaj. Echipele mici se agață întodeauna de favorită, dacă le permiți acest lucru.

- Polonia a jucat un meci de pregătire cu naţionala de tineret a Ţării Galilor. Chiar dacă rezultatul nu a fost unul tocmai bun pentru ei, 12-78, consideraţi că astfel de jocuri de pregătire pot reprezenta un avantaj?

- Orice meci este important și-ți dă ție, ca antrenor, niște răspunsuri referitoare la jucători, sistem de joc, etc. Cred că polonezii vor încerca până sâmbătă să repare ceea ce n-a funcționat bine pentru ei la meciul contra naţionalei de tineret a Ţării Galilor.

- Cum vi se pare lotul României ales pentru această confruntare? Meritau şi alţi băieţi să fie selecţionaţi sau staff-ul are la dispoziţie cam tot ce avem mai bun la ora actuală?

- Este o întrebare grea. Nefiind antrenor, nu mă pot pronunța în acest sens. Cred însă că stafful tehnic știe cel mai bine potenţialul jucătorilor chemaţi pentru această campanie.

- Poate renaşte rugbiul românesc graţie jucătorilor tineri crescuţi în Franţa? Cât contează pentru un tânăr rugbist să crească într-un mediu cât mai profesionist?

- Cu siguranță da, cu un mic amendament. Este foarte important ca jucătorii tineri, crescuți în Hexagon, să joace cu regularitate la echipele lor de club.

- Cum vi se pare noul format al Rugby Europe Championship? Poate ajuta echipele mici să crească?

- Este un format interesant, care arată "deschiderea" Rugby Europe pentru echipele din eșalonul doi european. Doar jucând cu cei mai buni ca tine poți crește ca și echipă națională, astfel că or să fie meciuri importante pentru naţionale precum Polonia, Belgia sau Germania, echipele venite din Rugby Europe Trophy.

- Tot în weekend începe şi Turneul celor Şase Naţiuni. Pe cine vedeţi învingătoare în acest an? Poate repeta Franţa succesul de anul trecut în condiţiile în care joacă în deplasare cu Irlanda şi Anglia?

- Irlanda este, în mod cert, o favorită la câștigarea turneului. Franța are șansa ei, dar cele două meciuri în deplasare sunt foarte dificile. De urmărit Anglia, dar și Țara Galilor cu noul și vechiul antrenor. Scoția, iar, este o echipă de luate în seamă. Scoţia poate produce surpriza în orice meci. Poate să bată pe Anglia și să piardă cu Italia. Cert este că o să fie o competiţie frumoasă.

Programul meciurilor din weekend în Turneul celor Şase Naţiuni şi Rugby Europe Championship

Sâmbătă începe o nouă ediţie a Turneului celor Şase Naţiuni la rugby, dar şi o nouă ediţie din Rugby Europe Championship. Turneul celor Şase Naţiuni la rugby se joacă după formatul clasic, având şase echipe la start, Franţa, Anglia, Irlanda, Scoţia, Ţara Galilor şi Italia. În prima etapă avem, sâmbătă, Ţara Galilor - Irlanda, de la 16.15, ora României, şi Anglia - Scoţia, de la 18.45, urmând ca duminică, de la 17.00, să se joace Italia - Franţa.

Rugby Europe Championship propune, din acest sezon, un nou format. Prin eliminarea Rusiei din ecuaţie, din cauza conflictului armat din Ucraina, şi prin promovarea a trei echipe din Rugby Europe Trophy, Belgia, Polonia şi Germania, s-a ajuns ca Rugby Europe Championship să aibă în acest sezon opt echipe la start. 

Cele opt echipe din Rugby Europe Championship au fost împărţite în două grupe de câte patru echipe. Avem Grupa A, alcătuită din Georgia, Germania, Spania şi Olanda, şi Grupa B, alcătuită din România, Portugalia, Belgia şi Polonia. Echipele dintr-o grupă joacă o singură dată fiecare cu fiecare. Primele două clasate din fiecare grupă merg în semifinale, urmând să joace cu primele două clasate din cealaltă grupă. Echipele de pe locurile 3 şi 4 merg în turneul pentru locurile 5-8.

În prima etapă din Rugby Europe Championship avem două meciuri sâmbătă, România - Polonia de la ora 14.00 şi Portugalia - Belgia de la ora 21.00, şi două meciuri duminică, Georgia - Germania de la ora 11.00 şi Spania - Olanda de la ora 13.45.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Naţionala României, în faţa unui nou început în Rugby Europe Championship. George Bărgăunaş, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor: "Orice meci trebuie tratat cu seriozitate"