Antena Meniu Search
x

Povestea cutremurătoare a olimpicului Mo Farah, victimă a traficului de persoane: Sportul, “singura mea salvare”

Campionul olimpic Mo Farah, alergător de distanţă britanic, a fost adus ilegal în Regatul Unit când era copil şi obligat să lucreze ca servitor.

de Antonia Roşu

la 12.07.2022, 09:41

Povestea cutremurătoare a olimpicului Mo Farah, victimă a traficului de persoane: Sportul “singura mea salvare”
Povestea cutremurătoare a olimpicului Mo Farah, victimă a traficului de persoane: Sportul “singura mea salvare” - Profi Media

Într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, campionul olimpic a relatat că a primit numele de Mohamed Farah de la cei care l-au adus din Djibouti. Numele lui adevărat este Hussein Abdi Kahin. A povestit că a fost adus de pe continentul african de către o femeie pe care nu o mai văzuse niciodată şi a fost obligat să aibă grijă de copiii unei familii.

„Am încercat să nu mă gândesc la asta ani de zile, însă cât poţi ignora aşa ceva”, a spus membrul echipei olimpice al Marii Britanii. În trecut, atletul a spus că a emigrat din Somalia împreună cu părinţii ca refugiaţi.

Campionul olimpic, victimă a traficului de persoane

Însă, în documentarul realizat de BBC, Mo Farah a declarat că părinţii săi nu au fost niciodată în Regatul Unit al Marii Britanii şi că mama, împreună cu cei doi fraţi ai săi locuiesc încă la o fermă din statul Somaliland. Tatăl său a fost ucis într-un schimb de focuri când sportivul avea doar patru ani. Apoi, la vârsta de nouă ani, Mo Farah a fost luat de acasă şi dus de către o femeie, pe care nu o mai văzuse şi cu care nu era înrudit, în Marea Britanie.

Femeia îi spusese că avea să îşi petreacă timpul în Europa cu nişte rude, ceea ce părea incitant pentru el, a povestit sportivul: „Nu mai zburasem niciodată cu un avion până atunci”. Femeia avea documente false şi i-a spus că numele său va fi de atunci Mohamed. Când au ajuns în Londra, femeia a luat hârtia cu datele de contact ale rudelor lui Mo Farah şi le-a aruncat la gunoi. „Atunci am ştiu că sunt în belea.”

Dorul de familie şi situaţia în care se afla l-au împins spre sportul de performanţă, care a devenit „singura lui salvare”. Mo Farah, care a fost onorat cu titulatura de “Sir” din partea casei regale a Marii Britanii, a spus că speră ca povestea lui să schimbe percepţia lumii în legătură cu traficul de persoane şi sclavismul. Sportivul a câştigat patru medalii olimpice de aur şi şaşe titluri mondiale, fiind considerat cel mai de succes sportiv al Regatului Unit pe pistă, din istoria Jocurilor Olimpice moderne.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Povestea cutremurătoare a olimpicului Mo Farah, victimă a traficului de persoane: Sportul, “singura mea salvare”