Povestea fenomenului de la RIO 2016: Michael Phelps, cel care a bătut un record vechi de 2168 de ani. Sportivul “rebel” a dat mari bătăi de cap Federaţiei americane de Nataţie

Publicat: 20.08.2016, 09:09.
Actualizat: 20.08.2016, 09:11

Americanul Michael Phelps a schimbat istoria JO. După ce s-a impus şi în finala de la 200 de metri mixt, americanul Michael Phelps l-a depăşit pe cel mai bun atlet din Antichitate, Leonidas din Rodos.

Americanul Michael Phelps a schimbat istoria JO. După ce s-a impus şi în finala de la 200 de metri mixt, americanul Michael Phelps l-a depăşit pe cel mai bun atlet din Antichitate, Leonidas din Rodos.

Phelps şi Leonidas se aflau la egalitate, fiecare având câte 12 titluri olimpice în intrecerile individuale, dar Michael a depăşit şi această bornă.

Americanul în vârstă de 31 ani a ajuns la un total de 28 de medalii olimpice (23 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz) câştigate la Jocurile Olimpice, însă 10 dintre cele de aur au fost obţinute în probele de ştafeta.

Detalii neştiute despre Michael Phelps

Phelps s-a născut în Baltimore, Maryland .Phelps este cel mai mic dintre cei trei copii. Mama sa, Deborah Sue “Debbie” Phelps este un director de școală. Tatăl său, Michael Fred Phelps, este un pensionar care a jucat fotbal în liceu și colegiu. Părinţii lui au divorțat în 1994, când avea vârsta de nouă ani, iar tatăl său s-a recăsătorit în 2000. Michael a absolvit Towson High School în 2003.

Phelps a început să înoate la vârsta de șapte ani, în mare parte datorită influenței surorilor sale şi a energiei de care dădea dovadă. Când Michael era în clasa a șasea, el a fost diagnosticat cu deficit de atentie (ADHD ).

Mai multe atribute fizice fac din Michael Phelps o adevărată “maşină” de înot: trunchiul lung, subțire; brațele se întind 201 cm - disproportionate la înălțimea lui de 193 cm; picioarele relativ scurte, permițându-i să se deplaseze incredibil în apă.

Controverse

În noiembrie 2004, la vârsta de 19 ani, Phelps a fost arestat pentru conducere sub influența alcoolului în Salisbury, Maryland. El a pledat vinovat și a fost condamnat la 18 luni de muncă în folosul comunităţii, amendat cu $250.

În februarie 2009, o fotografie a lui Phelps folosind o pipă a dus la pierderea Companiei Kellogg ca sponsor, precum și o suspendare de trei luni din partea Federaţiei americane de Nataţie. Phelps a recunoscut că fotografia, făcută la o petrecere de la Universitatea din Carolina de Sud, nu era trucată. El şi-a cerut scuze în mod public.

În septembrie 2014, Phelps a fost arestat din nou, fiind acuzat de conducere sub influența alcoolului și exces de viteză în Baltimore, Maryland. Ca urmare, Federaţia Americană de Nataţie l-a suspendat din toate competițiile timp de șase luni și a declarat că ar fi mai bine să nu fie ales pentru a reprezenta Statele Unite ale Americii la Campionatele Mondiale de nataţie de la Kazan (2015).

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.