Antena Meniu Search
x

Prima universitate din România unde se predau cursuri de teqball. Studenții învață tainele sportului inedit de la o campioană mondială și un vicecampion național

Teqball - un sport inedit şi prea puţin practicat la noi - va fi predat la facultate. Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş este prima din ţară în care studenții vor învăța să joace teqball, iar antrenori le vor fi unii dintre cei mai buni jucători din ţară. Târgu Mureș a fost şi gazda primei etape a turneului de calificare pentru Campionatul Mondial de Teqball care va avea loc în Thailanda.   

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 09:00

Vezi și

23 de universităţi care au facultăţi de sport vor avea cursuri de teqball. Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş a dat startul. Studenţii de la Facultatea de Sport au început deja cursurile cu specialitatea teqball.

Ţurcanu Florin, Coordonator al programului de master educație fizică și consiliere: Avem masteranzi care sunt dornici de a învăţa tainele teqball-ului. Să vedem pe viitor ce impact va avea şi asupra studenţilor de la licenţă. Probabil că vom face pasul următor, respectiv vom introduce in planul de invăţământ şi la programul de licenţă.

Septimiu Ormenișan, conferențiar universitar: Am considerat că este un proiect important, un sport nou şi cu siguranţă va avea priză la studenţi.

Antrenorii studenţilor sunt Kinga Barabási, cea mai bună jucătoare de teqball din România, dublu-medaliată la Jocurile Olimpice Europene de la Cracovia şi Hunor Kristaly, vicecampion naţional. Cei doi recunosc faptul că la început lucrurile pot fi dificile, însă beneficiile acestui sport sunt nenumărate.

Kinga Barabási, antrenor: E puţin ciudat la început, dar cu mult antrenament poţi învăţa orice.

Hunor Kristaly, profesor de sport la UMFST Târgu Mureș: Trebuie să ai o tehnică remarcabilă, pentru că necesită foarte multă tehnică individuală şi ai nevoie de foarte, foarte mult antrenament. Ca şi fizic îţi dezvoltă foarte mult mobilitatea, tehnica execuţiilor şi este foarte angrenat şi psihicul, deoarece trebuie să fii tot timpul concentrat.

Ce este Teqball 

Alexandru este elev în clasa a XII-a şi ştie deja ce va face după ce va termina liceul. Îşi doreşte să devină student la Universitatea din Târgu Mureş, unde să poată evolua şi mai mult în cariera de jucător de teqball.

Alexandru Costea, elev: Vreau să vin aici la facultate, la UMFST, la sport. Voi putea continua cu teqball-ul cu ocazia asta. Asta e pasiunea mea şi asta o să vreau să fac în viaţă şi vreau să fac o carieră din asta.

Teqball este un sport cu mingea care se joacă pe o masă curbă, combinând elemente de sepak takraw și tenis de masă. Regulile jocului nu sunt deloc complicate - Jucătorii lovesc o minge ca cea de fotbal cu orice parte a corpului, înafară de brațe și mâini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sport » Prima universitate din România unde se predau cursuri de teqball. Studenții învață tainele sportului inedit de la o campioană mondială și un vicecampion național