Video Primul muzeu dedicat fotbalului din Europa de Est, inaugurat la Bucureşti. Instalaţie "de 10" pentru Hagi
Momente unice din fotbal, goluri care au marcat istoria sportului, dar şi clipe de nostalgie. Toate îi aşteaptă pe microbişti în Capitală, la primul muzeu dedicat fotbalului din Europa de Est. Printre exponate se numără colecţii de tricouri, ghete, fanioane, mingi și autografe de la jucători legendari din ţară şi din străinătate.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Prima oprire din muzeu este Camera Românească, locul dedicat legendelor fotbalului de la noi. Legende care au contribuit la înfiinţarea muzeului şi i-au trecut pragul, în carne şi oase, înainte de deschiderea oficială. "Mă bucur enorm că, în sfârşit, fotbalul are o casă a sa, are un muzeu al fotbalului unde suporterii, iubitori ai fotbalului, vor putea găsi exponate importante atât din fotbalul românesc cât şi fotbalul internaţional", a declarat Gică Popescu, fost căpitan al Echipei Naţionale.
Inaugurarea muzeului fotbalului din Capitală
La inaugurarea muzeului au participat mai mulţi fotbalişti ai Generaţiei de Aur, veniţi alături de fostul selecţioner Anghel Iordănescu. "Acest muzeu se va dezvolta, mai ales că Gică Popescu este implicat direct şi pentru că este un om care a produs fotbalul şi va contribui, în continuare, la dezvoltarea lui", crede Anghel Iordănescu, fost selecţioner. "Au trecut mulţi ani, sunt tricouri extraordinare. M-am emoţionat tare. Cred că o să vin eu, cu calm, după aceea, fără să mă vadă nimeni aici", adaugă Florin Răducioiu, fotbalist al Generaţiei de Aur.
Gică Hagi are, de asemenea, loc de cinste în muzeu: o instalație în formă de 10, ca numărul său de pe tricou. Aici sunt expuse şi câteva fotografii cu fiul său, Ianis, dovadă a faptului că pasiunea pentru fotbal se moștenește din tată în fiu.
Muzeul are nouă săli, printre care o cameră internaţională şi una a experienţelor. "Pentru mine e important că o să atragă turişti", susţine Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Costurile amenajării muzeului s-au ridicat la 1,6 milioane de euro, însă proiectul a fost realizat în totalitate din fonduri private. "Am fost foarte mult încurajat şi energizat de ideea de a crea un spaţiu prin care să valorificăm şi să expunem patrimoniul cultural fotbalistic", a precizat Robert Redeleanu, CEO.
Deschiderea pentru public va avea loc pe întâi noiembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰