Antena Meniu Search
x

Serghei Stahovski, tenismanul care i-a stricat un record lui Roger Federer, s-a întors în Ucraina să lupte contra ruşilor. "Nici nu le-am spus copiilor"

Fostul jucător de tenis Serghei Stahovski a decis să se înroleze în armată şi să lupte alături de conaţionalii ucraineni în războiul cu Rusia.

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 11:48

Serghei Stahovski l-a învins pe Roger Federer la Wimbledon, în 2013
Serghei Stahovski l-a învins pe Roger Federer la Wimbledon, în 2013 - Mike Hewitt/Getty Images

Serghei Stahovski se afla în vacanţă în Dubai, cu familia, când Rusia i-a invadat ţara, şi a decis să îşi lase soţia şi cei trei copii în casa lor din Ungaria şi să se întoarcă în ţara natală pentru a lupta. Stahovski este acum un membru al rezerviştilor care ajută la apărarea Kievului.

El a declarat pentru CNN că scopul lui este să ajute la salvarea Ucrainei, pentru cetăţenii ei şi copiii lui. "M-am născut aici, bunicii sunt îngropaţi aici, şi aş vrea să am o istorie pe care să le-o povestesc copiilor. Nimeni de aici nu vrea ca Rusia să îi elibereze, au şi libertate şi democraţie, iar Rusia nu vrea să aducă decât disperare şi sărăcie", spune fostul jucător.

Stahovski s-a retras din activitate cu doar câteva săptămâni înainte, la Australian Open, punând capăt unei cariere de 18 ani în care a devenit cunoscut şi pentru faptul că l-a învins pe Roger Federer în turul 2 la Wimbledon în 2013, punând capăt unui record stabilit de elveţian de 36 de apariţii consecutive în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Şlem.

Se simte vinovat că şi-a părăsit familia

Pe acelaşi subiect

Cândva locul 31 în lume, Stahovski spune că oamenii ca el - neantrenaţi pentru război, dar foarte patrioţi - sunt o importantă componentă a luptătorilor care apără Ucraina. 

Însă spune că decizia de a se supune riscului lăsându-şi familia şi copiii în urmă nu a fost una uşoară. "Este imposibil să faci aşa ceva fără ezitare. Am o soţie şi trei copii. Dacă aş sta acasă, m-aş simţi vinovat că nu am venit în Ucraina, aşa că acum sunt aici şi mă simt vinovat că i-am lăsat acasă"

Nici soţia lui nu e împăcată cu decizia, iar copiilor, toţi cu vârste sub 7 ani, nu le-a zis. "Bineînţeles că a fost furioasă. A înţeles motivul meu, dar pentru ea era o trădare. Şi înţeleg că se simte aşa. Soţia mea nu le-a spus şi nici eu nu le-am spus unde mă duc. Cred că îşi vor da seama în curând", a spus Stahovski.

"Am simţit că trebuia să fac asta. Nu fără unele regrete şi îngrijorări. Toată lumea a încercat să mă oprească. Sper doar să-mi revăd soţia şi să-i cer iertare", a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » Serghei Stahovski, tenismanul care i-a stricat un record lui Roger Federer, s-a întors în Ucraina să lupte contra ruşilor. "Nici nu le-am spus copiilor"