Antena Meniu Search
x

Sportul previne formele grave de COVID-19. Sfaturile specialiştilor

Sportul şi exerciţiile fizice ne ajută în lupta împotriva noului coronavirus. Este cea mai recentă descoperire a unui medic român.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.08.2020, 17:30

Vezi și
  • Sedentarismul este contraindicat.
  • Exercițiile fizice sunt soluţia pentru a ţine boala la distanţă.

Studiile arată că o viaţă activă şi practicarea unui sport de patru ori pe săptămână, ajută corpul să facă faţă mai bine infecţiei cu coronavirus, iar boala nu va ajunge să se dezolte în forme grave.

Este un lucru ştiut faptul că sportul ne menţine sănătoşi. Iar acum cercetările arată că dacă îl practicăm, suntem mai rezistenţi şi în faţa SARS-COV-2.

Şi asta deoarece mişcarea îmbunătăţeşte funcţionalitatea mitocondriilor, organitele celulare care produc energie în corp.

Bogdan Hagiu, medic şi conferenţiar universitar: Nişte mitocondrii disfuncţionale, predispun la forme grave de boală. Cine au mitocondrii disfuncţionale? Obezii, diabeticii, vârstnicii, adică categoriile de risc. Decesele cresc pe măsura înaintării în vârstă, deci pe măsură ce mitocondriile devin nefuncţionale.

Prin urmare în timpul pandemiei sedentarismul este contraindicat. Aşa că exercițiile fizice, făcute chiar și la domiciliu, sunt soluţia pentru a ţine boala la distanţă.

Nu este nevoie să mergem la sălile de fitness pentru a putea face mişcare şi sport. O varianţă rapidă şi gratuită este să folosim astfel de aparate pe care le găsim prin parcurile din oraş. Trebuie să facem între 30 şi 45 de minute de mişcare sau sport în fiecare zi, de cel puţin trei ori pe săptămână.

Sportul este benefic dar, atenţie, nu trebuie să exagerăm.

Bogdan Hagiu, medic şi conferenţiar universitar: Nu se recomandă eforturi extreme, pentru că pot duce la un efect advers, şi anume de supraantrenament, cu creşterea cortizolului şi favorizarea infectării. S-a observat la unii sportivi de elită.

Mersul cu bicicleta, inotul, exerciţiile aerobice sunt doar câteva dintre variantele ideale pentru a ne menţine sănătoşi.

Dr. Florin Mitu, medic cardiolog spitalul de recuperare Iași: Scade efectul oxidant şi de radicali liberi. Deci are un efect antioxidant, antiinflamator, deci ne protejează atât prin efectele metabolice, dar şi celulare. Scade riscul de evenimente cardiovasculare, reduce procesul arterosclerotic.

Mersul pe jos nu este considerat eficient în prevenirea infectării cu noul virus, deoarece efortul depus nu este suficient de intens. Sunt recomandate sporturile de anduranţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sport » Sportul previne formele grave de COVID-19. Sfaturile specialiştilor