Antena Meniu Search
x

Video Venite din țara care "ajută" cu 0 lei juniorii și 11 lei antrenorii, la tenis, Alexia şi Andreea au jucat finala Wimbledon U14

Simona Halep şi-a găsit urmaşele. Alexia Tatu şi Andreea Soare au jucat finala de la Wimbledon pentru fetele de 14 ani. România este şi tinde să rămână între forţele tenisului feminin. Dar ce face statul român pentru tenis? Nimic. Capitala nu mai are niciun turneu important, iar jucătorii şi antrenorii se roagă de sponsori pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru ajunge la marea performanţă.

de Redactia Observator

la 12.07.2022, 21:20

Vezi și

Alexia şi Andreea nu au avut timp de vacanţă după finala de la Wimbledon. Au revenit în ţară şi joacă la turneul de la Curtea de Argeş. Însă cu gândul au rămas la iarba londoneză. 

Alexia Tatu, campioană Wimbledon U14: Primele meciuri au fost fără emoţii, adică m-am dus acolo mai mult să mă joc, să văd cum e atmosfera, ce se întâmplă pe acolo. Şi aşa, încă un meci, încă un meci şi am ajuns în finală. 

Andreea Soare, finalistă Wimbledon U14: La începtul turneului nu ne-am gândit că o să jucăm în finală împreună, dar pe parcurs am sperat că o să jucăm şi vom face o senzaţie frumoasă la acest turneu.

Alexia și Andreea, pe urmele Simonei Halep

Pe acelaşi subiect

Sunt fericite că au ajuns printre cele mai bune jucătoare din lume la vârsta lor, dar ştiu că mai e mult de muncă pentru a călca pe urmele Simonei Halep.

Alexia Tatu, campioană Wimbledon U14: Acum o să plec într-un ciclu de turnee, o lună, în Europa.

Leonard Tatu, tatăl Alexiei: Am optat să o trimitem la turnee foarte puternice, atât pe plan intern, cât şi internaţonal. În vacanţa mare toată lumea dormea. Ea era la ora 07:30 pe teren şi deja trei ore le făcea. 

Andreea Soare, finalistă Wimbledon U14: Eu sunt din Medgidia şi fac naveta zilnic. Am antrenamente de la ora 09:00 şi după-amiaza de la ora 19:00. Părinţii mei mă aduc. Fac cu schimbul. Unul vine dimineaţa, unul vine seara. În rest... Nu fac altceva. Când am şcoală, sunt la şcoală. 

Însă munca nu este suficientă în tenis. Mai e nevoie şi de bani. Mulţi bani

Doar cheltuielile pentru teren, antrenor şi echipament pornesc de la 15.000 de lei pe an. Însă pentru a face performanţă la nivel internaţional suma e de câteva ori mai mare. Şi cum puţini părinţi îşi permit, copiii devin campioni cu ajutorul sponsorilor. Oameni pasionaţi de tenis care finanţează atât jucătorii, cât şi turneele.

Gheorghe Borţan, patron club de tenis: Cu regret, doresc să spun că aceste evenimente, sincer, le organizăm pe forţe proprii, noi suportând absolut toate cheltuielile de organizare. Aceşti copii minunaţi au numai sprijinul şi suportul părinţilor. E foarte greu.

Ce face statul român pentru tinerii pasionați de tenis

Gabriel Caloian, antrenorul Alexiei Tatu: Dacă vorbim de sprijinul federaţiei, strict pentru acest turneu (n.r. Wimbledon), n-a a fost de niciun fel. Federaţia nu sprijnă în mod direct juniorii, decât la turnee de obiectiv pe care federaţia le consideră.

După câţiva ani în care nu a dat nici un ban tenisului din cauze juridice, Ministerul Sportului finanţează federaţia în 2022 cu 1,68 milioane de lei. Cea mai mare parte, 1,53 milioane, este destinată programului denumit pompos "Promovarea sportului de performanţă". Însă mai mult de jumătate din această sumă, 800.000 de lei, merge către salariile angajaţilor federaţiei. În schimb, pentru pregătirea loturilor naţionale, sprijinirea copiilor sub 9 ani sau indemnizaţiile juniorilor, suma alocată este fix zero lei.

Există totuşi 5.000 de lei pentru perfecţionarea antrenorilor. Cum în România sunt 428 de antrenori înregistraţi oficial, un calcul simplu ne arată că statul cheltuie într-un an 11 lei şi 78 de bani pentru fiecare antrenor. 

Finanţare tenis

1,68 milioane lei

Promovarea performanţei

1,53 milioane lei

Salarii angajaţi FRT

800.000 lei

Loturi naţionale 0 lei

Copii sub 9 ani 0 lei

Indemnizaţii juniori 0 lei

Pregătire antrenori 5.000 de lei 

428 de antrenori 

11,78 lei pentru fiecare antrenor 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Sport » Venite din țara care "ajută" cu 0 lei juniorii și 11 lei antrenorii, la tenis, Alexia şi Andreea au jucat finala Wimbledon U14