Antena Meniu Search
x

Video Cel mai lung fulger din lume: A străbătut trei state americane, pe o distanţă uriaşă. Noul record stabilit

Cel mai lung fulger înregistrat vreodată a brăzdat cerul pe o distanţă de peste 800 de kilometri, întinzându-se deasupra a trei state americane. Fenomenul s-a petrecut în aprilie 2020, iar Organizația Meteorologică Mondială a anunţat luni că astfel a fost doborât recordul anterior, stabilit în 2018, în Brazilia.

de Ioana Petcu

la 01.02.2022, 13:43

Record: cel mai lung fulger din lume Vezi și

Un singur fulger a acoperit cerul nopţii, pe o distanţă de 768 de kilometri, în Statele Unite ale Americii. Trăsnetul a străbătut trei state, fiind vizibil din Texas, Louisiana și Mississippi, iar fenomenul înregistrat în aprilie 2020 a doborât şi un record. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, acesta a fost cel mai lung fulger din istoria măsurătorilor, relatează Associated Press. Recordul anterior a fost stabilit în Brazilia, în 2018, când un fulger s-a întins pe 709 kilometri.

Un an marcat de fenomene meteo extreme

Anul 2020 a fost marcat de numeroase evenimente meteorologice neobişnuite, între care şi fulgerul cu cea mai lungă durată înregistrată vreodată. Un trăsnet produs în America de Sud, peste Uruguay și nordul Argentinei, a luminat bolta timp de 17,1 secunde, depășind vechiul record de 16,7 secunde. În mod normal, fulgerele nu se întind pe distanţe mai mari de 15-16 kilometri şi durează aproximativ o secundă, a declarat Randall Cerveny, cercetător la Universitatea din Arizona. "Aceste două cazuri sunt absolut extraordinare", a precizat specialistul.

Ambele fenomene s-au petrecut la mii de metri deasupra solului, fără a pune în pericol vieţile oamenilor sau activitatea umană în general. Momentele, care nu au legătură cu schimbările climatice, au fost surprinse cu ajutorul noii tehnologii de monitorizare prin satelit. Regiunile afectate de fulgerele-record sunt lovite deseori de furtuni puternice, care permit formarea unor astfel de "megaflash-uri", a explicat Randall Cerveny.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiinta » Cel mai lung fulger din lume: A străbătut trei state americane, pe o distanţă uriaşă. Noul record stabilit