Video Cum s-a văzut "Super Luna" noaptea trecută. Şi o cometă este vizibilă pe cer cu ochiul liber, timp de zece zile
Cerul oferă spectacol după spectacol. În aceste zile poate fi observată o cometă în emisfera nordică, iar noapte a fost şi Super Lună. Luna s-a aflat la cea mai mică distanţă, din acest an, faţă de Pământ.
Fenomenul astronomic poartă numele de „Superluna Vânătorului“, pentru că atmosfera Pământului amplifică dimensiunea lunii şi o face să pară portocalie.
Momentul a fost deliciul pasionaţilor de fotografie, care au surprins satelitul natural, neobişnuit de mare, deasupra celor mai importante obiective turistice din toată lumea. Superluna este vizibilă încă 3 zile, iar următoarea lună plină va fi pe 15 noiembrie.
Ce este Super Luna
Termenul „Super Lună” este utilizat atunci când o lună plină coincide cu momentul în care satelitul nostru natural, care urmează traiectoria unei elipse, se află în punctul de pe orbita sa cel mai apropiat de Pământ. În această noapte, satelitul nostru se afla la aproximativ 355.000 de kilometri de planetă.
Luna Pământului nu se află întotdeauna la aceeaşi distanţă de Pământ.
„Când este la cea mai mare apropiere, atunci numim orice lună plină o Super Lună”, spune dr. Sara Webb, astrofizician australian la Universitatea Swinburne din Melbourne.
Super Luna se va afla la aproximativ 357.000 km de Pământ - cu 27.000 km mai aproape decât este în mod normal. „O distanţă destul de mare”, după cum notează Webb.
Fenomenul are loc atunci când Luna pare să fie în linie cu soarele. Eclipsele lunare şi solare sunt alinieri întâmplătoare ale „celor trei tipuri de corpuri cereşti ale noastre”, spune Webb. „Pământul nostru se află între Soare şi Lună”.
O eclipsă parţială „nu este chiar în aliniere”, dar este totuşi ceva de urmărit.
Unul dintre cele mai remarcabile fenomene lunare este o eclipsă totală de Lună - adesea denumită lună de sânge, spune Webb.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰