Antena Meniu Search
x

Descoperire majoră în domeniul energiei obținute prin fuziune nucleară

Descoperire majoră a oamenilor de știință din Marea Britanie, care au stabilit un nou record în ceea ce privește cantitatea de energie eliberată printr-o reacție de fuziune susținută. Cercetătorii de la Joint European Torus (JET), din Oxfordshire, au generat 59 de megajouli de energie în timpul unei explozii de fuziune de cinci secunde, mai mult decât dublu față de ceea ce s-a obținut în teste similare, în 1997.

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 16:54

Descoperire majoră în domeniul energiei obținute prin fuziune nucleară - Profimedia Images

Cercetătorii au făcut un pas important în a demonstra că fuziunea nucleară poate deveni o sursă de energie viabilă și durabilă, cu emisii scăzute de carbon.

„Aceste rezultate ne-au adus cu un pas mai aproape de a atinge una dintre cele mai mari provocări științifice și de inginerie care au existat vreodată”, a spus profesorul Ian Chapman, directorul executiv al Autorității pentru Energie Atomică din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

„Este clar că trebuie să facem schimbări semnificative pentru a aborda efectele schimbărilor climatice, iar fuziunea nucleară oferă atât de mult potențial”, a mai spus el.

Experimentele de la Laboratorul JET s-au concentrat pe efortul de a demonstra dacă fuziunea este fezabilă cu un combustibil bazat pe doi izotopi de hidrogen cunoscuți sub numele de deuteriu și tritiu, care se combină pentru a forma heliu gazos. 

Ultimele rezultate sugerează că acest lucru este posibil și oferă o confirmare crucială pentru Iter, un proiect de fuziune mai mare care se construiește în sudul Franței. Iter este programat să înceapă să ardă combustibil cu deuteriu-tritiu în 2035 și, în cele din urmă, să genereze mai multă căldură decât este necesar pentru a-și menține plasma la temperatură ridicată. Dacă totul merge bine. următorul pas este construirea unei centrale electrice demonstrative europene care să producă mai multă energie electrică decât consumă și să fie conectată la rețea. 

Perspectiva energiei de fuziune este extrem de atractivă, deoarece nu eliberează gaze cu efect de seră și 1 kg de combustibil de fuziune poate genera de aproximativ 10 milioane de ori mai multă energie decât 1 kg de cărbune, petrol sau gaz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Descoperire majoră în domeniul energiei obținute prin fuziune nucleară