Antena Meniu Search
x

Eclipsă parțială de Soare pe 25 octombrie 2022. Ce se va vedea din Romania

Vești bune pentru pasionații de astronomie din România, pe 25 octombrie 2022 va avea loc o eclipsă parțială de Soare. După cum ne anunță oamenii de știință de la Observatorul Astronomic ,''Amiral Vasile Urseanu'', aceasta va putea fi urmărită și de pe teritoriul țării noastre. Acest eveniment cosmic vine la doar câteva săptămâni după ce Pâmântul și Jupiter s-au aflat la cea mai apropiată distanță din ultimele decenii.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 22:46

Eclipsă parțială de Soare pe 25 octombrie 2022 - Pixabay

Față de alte eclipse parțiale de Soare din anii trecuți, cea de pe 22 octombrie 2022 va putea fi observată și de pe teritoriul României. Oamenii de știință fac precizarea că acoperirea Soarelui se va plasa între 33 și 44%. Mai exact, cei din Vestul țării vor putea observa cu Luna acoperă 33% din discul solar, asta în timp ce cei din est vor putea cum 44% din disc este acoperit de Lună.

Chiar dacă este tentant să ne uităm cu ochii noștri la acest fenomen, astronomii și medicii ne recomandă să nu facem acest lucru și să folosim diferite filtre care să ne protejeze vederea.

"Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea" transmit și specialiștii Observatorului.

Ce se va vedea din Romania?

Pe acelaşi subiect

"Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 minute", mai transmit astronomii.

"Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2ore și 26 minute", se mai arată în comunicatul Observatorului Astronomic ,''Amiral Vasile Urseanu'

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiinta » Eclipsă parțială de Soare pe 25 octombrie 2022. Ce se va vedea din Romania