Antena Meniu Search
x

Video Efectele eclipsei parţiale de Soare. Dezideriu explică cum influenţează fenomenul astronomic zodiile. "Este loc de transformări"

Cerul a fost astăzi gazda celui mai mare eveniment astronomic al anului: prima eclipsă parţială de Soare, care a putut fi admirată şi de pe teritoriul României în ultimii şapte ani. Fenomenul a început puţin după prânz şi a durat aproape două ore şi jumătate.  Eclipsa a putut fi observată cel mai bine în nord-estul ţării, acolo unde Luna a acoperit discul Soarelui în proporţie de 44%. 

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 20:30

Vezi și

Zeci de copii şi părinţi s-au adunat la prânz în parcul Copou din Iaşi pentru a admira fenomenul. 

Bucureşteni: - Am venit la plimbare, ştiam că va fi eclipsa parţială. Întâmplarea face că aici am găsit şi telescopul. E interesant. Un fenomen pe care nu îl întâlnim foarte des.

- Nu am mai văzut până acum o eclipsă. E un lucru foarte rar întâlnit şi mi se pare interesant. 

- Practic luna acoperă soarele şi se vede ca un cerc galben... 

Pe acelaşi subiect

La Suceava, pasionaţii de astronomie nu au fost atât de norocoşi. Din cauza norilor, fenomenul nu a putut fi zărit în toată splendoarea. Echipamentele au fost, totuşi, pregătite. 

Cristian Pîrghie, Observatorul astronomic Suceava: Ne-am pregătit cu două telescoape pentru a vedea eclipsa. Unul cu filtru solar, care micşorează intensitatea luminoasă provenită de la soare de un milion de ori. Iar un alt telescop care nu are filtru solar şi ne permite să proiectăm soarele pe un ecran şi să vedem eclipsa prin proiecţie.

România, martoră la o eclipsă parţială de Soare

Specialiştii au putut chiar să audă eclipsa, cu ajutorul undelor radio. 

Cezar Leşanu, Observatorul astronomic Suceava: Noi recepţionăm un semnal transmis de o staţie radio în referinţă de timp, semnal care reflectat de ionosferă ajunge la noi. Observăm un efect de modificare a altitudinii straturilor ionosferice.

Dacă pentru astronomi este un fenomen normal, fără implicaţii în viaţa de zi cu zi, astrologii cred că poate aduce schimbări în viaţa personală şi profesională. 

Dezideriu, consultant în astrologie: Este o eclipsă care de fapt ţine loc de o lună nouă. Tradiţional vorbind, literatura ne arată că este un moment foarte bun pentru a începe proiecte noi, pentru a face lucruri noi. Este loc de transformări. Este posibil să se întoarcă elemente din trecutul nostru sub o formă de oameni, sub formă de experienţă. 

Eclipsa a putut fi văzută din Europa, nord-estul Africtii şi vestul Asiei. Maximul s-a produs desupra Rusiei unde soarele a fost acoperit în proporţie de 82%.

Următoarea eclipsă parţială de soare va putea fi văzută din România pe 2 august 2027, iar una totală, abia în 2081.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiinta » Efectele eclipsei parţiale de Soare. Dezideriu explică cum influenţează fenomenul astronomic zodiile. "Este loc de transformări"