Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Moment istoric pentru SUA. Sonda Odie a decolat spre Lună şi ar urma să aselenizeze într-o săptămână. Ar putea fi prima aterizare reuşită în ultimii 52 de ani

Modulul lunar Odysseus, "Odie" sau IM-1, a început o călătorie istorică către Lună - având ca scop să realizeze prima aselenizare a unei nave spațiale fabricate în SUA, după 52 de ani, scrie CNN.    

de Redactia Observator

la 15.02.2024 , 12:38

Moment istoric pentru SUA. Sonda Odie a decolat spre Lună şi ar urma să aselenizeze într-o săptămână. Ar putea fi prima aterizare reuşită în ultimii 52 de ani Moment istoric pentru SUA. Sonda Odie a decolat spre Lună şi ar urma să aselenizeze într-o săptămână. Ar putea fi prima aterizare reuşită în ultimii 52 de ani - Profimedia Images

Misiunea a fost lansată la ora 8:05, ora României, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. Modulul lunar ar fi trebuit să fie lansat miercuri, dar o problemă legată de temperatura propelantului necesar pentru a alimenta nava spațială a amânat încercarea cu 24 de ore.

Sonda lansată cu succes de către o rachetă Falcon 9 a SpaceX călătoreşte spre Lună cu 11 km pe secundă, conform Intuitive Machines, compania cu sediul în Houston care a dezvoltat nava spațială în cadrul unui contract cu NASA prin programul său de Servicii Comerciale de Transport Lunar.

După ce și-a epuizat combustibilul, racheta s-a desprins de Odie, lăsând sonda să plutească singură prin spațiu. Roboţelul a consultat apoi o hartă a stelelor aflată la bord pentru a-și orienta poziția în spațiu, îndreptându-și panourile solare spre razele soarelui pentru a-și încărca bateriile.

Articolul continuă după reclamă

Misiunea istorică a sondei "Odie"

Pe acelaşi subiect

"Este un moment de mare mândrie pentru noi toţi cei de la Intuitive Machines", declarase Trent Martin, vicepreşedintele departamentului de sisteme spaţiale al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi. "Posibilitatea de a permite Statelor Unite revenirea pe Lună pentru prima dată după 1972", data încheierii programului Apollo, "este o realizare tehnologică care necesită o sete de explorare", a adăugat el.

Aceasta este prima tentativă de aselenizare a companiei Intuitive Machines, dar a doua din noul program CLPS al NASA, care a delegat companii private să transporte echipamente ştiinţifice pe Lună, pentru a pregăti revenirea astronauţilor pe satelitul natural al Pământului.

În ianuarie, compania Astrobotic nu a reuşit să ajungă pe Lună din cauza unei scurgeri de combustibil, iar sonda sa de aselenizare a fost distrusă în mod deliberat în zbor.

Pe lângă şase instrumente ale NASA, sonda de aselenizare include şase obiecte private, inclusiv sculpturi ale artistului contemporan Jeff Koons reprezentând fazele Lunii. Dacă totul funcţionează corespunzător, sonda va aseleniza săptămâna viitoare, la 22 februarie.

Datorită combustibilului utilizat (oxigen lichid şi metan), care face posibilă instalarea unui "motor foarte mare", călătoria către Lună se face "foarte rapid", a explicat Trent Martin. Modelul acestei sonde de aselenizare se numeşte Nova-C, iar dispozitivul folosit pentru această primă misiune a fost numit Odysseus.

Odie va aseleniza într-un crater

Locul de aselenizare ales este un crater situat în apropiere de polul sudic al Lunii, încă puţin explorat. Cele şase instrumente ale NASA aflate la bord ar trebui să permită studierea acestui mediu particular.

Patru camere vor observa, spre exemplu, faza de coborâre şi praful proiectat în timpul aselenizării controlate, pentru a compara efectele cu cele ale alunizărilor din cadrul misiunilor Apollo, realizate mai aproape de Ecuator.

Polul sudic al Lunii este important pentru NASA, deoarece acesta este locul în care agenţia spaţială americană intenţionează să plaseze astronauţii, în cadrul misiunilor Artemis. Motivul: acolo este apă sub formă de gheaţă, care ar putea fi exploatată. Însă, având în vedere că Soarele este permanent jos la orizont, în acel loc poate fi şi extrem de frig.

"Deoarece mediul înconjurător este foarte dificil, acest lucru ne va oferi un punct de referinţă pentru a înţelege modul în care funcţionează panourile solare şi instrumentele acolo", a declarat Susan Lederer, şefa departamentului ştiinţific al programului CLPS.

NASA pariază pe misiunea Artemis 3

Artemis 3, prima misiune cu echipaj uman care va ateriza în acel loc de pe Lună, este planificată pentru 2026. Contractul semnat de NASA pentru această primă misiune Intuitive Machines se ridică la 118 milioane de dolari.

Alte două misiuni ale acestei companii pe Lună, IM-2 şi IM-3, sunt planificate pentru anul acesta. NASA este "clientul principal", a declarat Trent Martin.

Pe lângă Intuitive Machines şi Astrobotic, o a treia companie americană, Firefly Aerospace, urmează să efectueze o tentativă similară, în 2024. Înaintea eşecului suferit în ianuarie de misiunea companiei Astrobotic, alte două tentative aparţinând unor companii private - din Israel şi din Japonia - s-au încheiat prin prăbuşiri ale acelor vehicule pe Lună în 2019, respectiv în 2023.

Cu toate acestea, agenţii spaţiale naţionale au reuşit recent aselenizări controlate: India, în vară, apoi Japonia, în ianuarie. Ele au fost a patra, respectiv, a cincea ţară care a reuşit o aselenizare controlată, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiinţă » Moment istoric pentru SUA. Sonda Odie a decolat spre Lună şi ar urma să aselenizeze într-o săptămână. Ar putea fi prima aterizare reuşită în ultimii 52 de ani