Antena Meniu Search
x

O rachetă SpaceX care "zboară haotic" este pe cale să lovească Luna. Când ar putea avea loc impactul

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape şapte ani "zburând haotic" prin spaţiu, informează The Guardian. Racheta a fost lansată în februarie 2015, din Florida, ca parte a unei misiuni interplanetare pentru a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri.

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 14:47

O rachetă SpaceX care "zboară haotic" este pe cale să lovească Luna. Când ar putea avea loc impactul
- Flickr/SpaceX

După ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a pus Observatorul Climatic din Spaţiul Cosmic Profund al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice pe traiectorie spre punctul Lagrange - o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional, de patru ori mai departe decât Luna şi în linie directă cu Soarele - a doua parte a rachetei a fost abandonată.

În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime prea de mare și nu mai avea suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, "nu avea energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger într-un articol în Ars Technica. "Aşa că a urmat o orbită haotică din februarie 2015", a adăugat Berger.

Observatorii spaţiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni. Bill Gray, care dezvoltă un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, asteroizilor, planetelor minore şi cometelor, a declarat că este foarte probabil ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

"A trecut în apropierea Lunii pe 5 ianuarie", dar se va produce "un impact sigur pe 4 martie", spune Gray. "Este primul caz de ciocnire cu Luna neintenţionat", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Locul în care va lovi racheta, necunoscut

Locul exact în care va lovi racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care "împinge" asupra rachetei şi a "ambiguităţii în măsurarea perioadelor de rotaţie", care ar putea modifica uşor orbita acesteia. "Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar ele se vor acumula de acum şi până pe 4 martie", spune Gray, care adăug[ că sunt necesare observaţii suplimentare pentru a preciza cu exactitate momentul şi locul impactului.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca ciocnirea să poată fi observată de pe Pământ, Gray spune că, probabil, va trece neobservată. "Cea mai mare parte a Lunii este în cale şi, chiar dacă ar fi pe partea apropiată, impactul are loc la câteva zile după Luna Nouă".

Cu toate acestea, pasionaţii de spaţiu consideră că impactul ar putea furniza date valoroase. Eric Berger crede că evenimentul va permite observarea materialului de subsuprafaţă ejectat de lovitura rachetei, în timp ce Bil Gray spune că "speră la un impact lunar". "Ştim deja ce se întâmplă atunci când un corp loveşte Pământul; nu sunt prea multe de învăţat din asta", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiinta » O rachetă SpaceX care "zboară haotic" este pe cale să lovească Luna. Când ar putea avea loc impactul