Antena Meniu Search
x

Ora de iarnă 2018. Cum ne afectează schimbarea orei

Începe cel mai lung weekend al anului. Vom trece la ora de iarnă 2018, în noaptea de sâmbătă spre duminică. O schimbare la care am putea renunţa definitiv anul viitor.

Vezi și

Începe cel mai lung weekend al anului. Vom trece la ora de iarnă 2018, în noaptea de sâmbătă spre duminică. O schimbare la care am putea renunţa definitiv anul viitor. Comisia Europeană a lansat deja o propunere în acest sens, care i-a împărţit şi pe români în două tabere. Medicii dau verdictul: schimbarea orei bulversează organismul şi provoacă mai multe efecte adverse.

Ultima duminică a lunii octombrie este cea mai lungă zi din an. Este singura care are 25 de ore. Asta pentru că, sâmbătă noaptea, ceasurile vor fi date înapoi. 

Când se schimbă ora

Conform convențiilor, pe 28 octombrie, ora 4 va deveni ora 3. Trecerea la ora de iarnă 2018 impune și unele măsuri. CFR calatori anunta ca schimbarea orei nu va afecta programul de mers al trenurilor, insa garniturile surprinse in circulatie la ora 4 vor staționa pentru cateva momente in gări, apoi vor pleca mai departe dupa noua ora.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Modificarea orei a fost adoptată încă din timpul Primului Război Mondial, pentru a profita mai mult de lumina naturală pe perioada verii. Prima schimbare în România a avut loc în anul 1917. Medicii avertizează însă că acest obicei ne bulversează organismul. 

RUXANDRA CONSTANTIN, medic: Această schimbare a orei reprezintă un stres pentru organism, care reactionează prin stare de oboseală, astenie, poate suntem mai nervoși. Modificarile negative există. 

Măsuri pentru eliminarea schimbării orei

O consultare publică online făcută de Comisia Europeană a arătat faptul că 84% dintre europeni ar dori să se renunţe la schimbarea orei. Din acest motiv, Comisia a lansat o propunere prin care recomandă statelor membre să elimine practica. 

Fiecare stat ar trebui să anunţe, până la sfârşitul lunii martie 2019, dacă doreşte să păstreze permanent principiul ora de vară / ora de iarnă. În acest moment, schimbarea orei de două ori pe an e adoptată în peste 100 de ţări din lume. Printre excepţii  se numără Turcia, Belarus, Islanda şi Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Ora de iarnă 2018. Cum ne afectează schimbarea orei