Otrava eliberată în lume de topirea ghețarilor din Groenlanda. Concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar în apele poluate ale Chinei

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 26.05.2021, 12:50.
Actualizat: 26.05.2021, 12:50

Ghețarii care se topesc în Groenlanda răspândesc în mediu cantități neașteptat de mari de mercur, anunță oamenii de știință, într-un raport publicat în Nature Geoscience. În anumite zone din sud-vest, cercetătorii au descoperit că viețuitoarele marine înoată la propriu în concentrații mari de metal greu, existând riscul ca întreaga rețea trofică să fie poluată până la nivelul extrem de toxice.

Un avion aterizează în Ilulissat, Groenlanda

Otrava eliberată în lume de topirea ghețarilor din Groenlanda. Concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar în apele poluate ale Chinei

Profimedia Images

Cantitatea de mercur descoperită în trei râuri glaciare și trei fiorduri din Groenlanda este cea mai mare care a fost descoperită vreodată în regiune. De fapt, cercetătorii spun că concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar pe căile navigabile poluate ale Chinei industriale, care în general produce aproximativ o treime din poluarea cu mercur din întreraga lume.

Pe măsură ce ghețarii Groenlandei continuă să se topească în conformitate cu scenariile noastre cele mai nefavorabile, experții sunt îngrijorați că și mai mult mercur va fi eliberat în mediul natural.

„Această sursă mare de mercur (Hg), nedeclarată și sensibilă din punct de vedere climatic, nu a fost luată în considerare în bugetele globale actuale ale Hg și în strategiile de gestionare a Hg, dar ar trebui evaluată urgent având în vedere implicațiile umane și economice ale expunerii crescute la Hg”, avertizează autorii noului studiu publicat în Nature Geoscience, scrie sciencealert.com.

Citește și:

Mercurul este un element natural și răspândit, eliberat de incendii, erupții vulcanice și eroziune. Cu toate acestea, în ultimii 150 de ani, activitatea industrială a pompat în atmosferă o cantitate tot mai mare din acest poluant.

Mercurul, un metal greu extrem de toxic

Metalul trece de la un organism la altul și pătrunde adânc în lanțul trofic. În prezent, oamenii și animalele din Arctica sunt mai susceptibili de a ingera niveluri toxice de mercur din hrana și din apa lor, în special deoarece curenții transportă aceste metale grele spre nord.

În plus, cantități în creștere de mercur cad, de asemenea, pe ghețari, zăpadă și gheață, care pot apoi să curgă apoi pe căile navigabile locale sau să se ridice în atmosferă.

"Nu ne-am asteptat sa gasim o asemenea cantitate de mercur in apele glaciare de acolo", a spus Rob Spencer, de la Florida State University (FSU).

"Bineînțeles, avem ipoteze cu privire la ceea ce duce la aceste concentrații ridicate de mercur, dar aceste descoperiri au ridicat o serie întreagă de întrebări la care nu avem încă răspunsuri”, a mai spus el.

Concentrații uriașe de mercur în apa topită a ghețarilor

Oamenii de știință iau în calcul ca mercurul să provină din erodarea stâncii sub stratul de gheață din Groenlanda, care este în mod natural bogat în mercur și este din ce în ce mai expus odată cu schimbările climatice.

Dacă presimțirea este corectă, Groenlanda ar putea fi un punct fierbinte și extrem de neglijat al emisiilor naturale de mercur.

Chiar dacă mâine reducem emisiile industriale de mercur, topirea rapidă a calotei glaciare ar putea sabota eforturile umane de a reduce poluarea cu acest metal greu la niveluri sigure.

În plus, având în vedere că pescuitul este industria principală în Groenlanda, țara fiind un exportator masiv de peste, creveți, cod și altele, pericolul este unul major.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro