Antena Meniu Search
x

Otrava eliberată în lume de topirea ghețarilor din Groenlanda. Concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar în apele poluate ale Chinei

Ghețarii care se topesc în Groenlanda răspândesc în mediu cantități neașteptat de mari de mercur, anunță oamenii de știință, într-un raport publicat în Nature Geoscience. În anumite zone din sud-vest, cercetătorii au descoperit că viețuitoarele marine înoată la propriu în concentrații mari de metal greu, existând riscul ca întreaga rețea trofică să fie poluată până la nivelul extrem de toxice.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 26.05.2021, 12:50

Un avion aterizează în Ilulissat, Groenlanda
Otrava eliberată în lume de topirea ghețarilor din Groenlanda. Concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar în apele poluate ale Chinei - Profimedia Images

Cantitatea de mercur descoperită în trei râuri glaciare și trei fiorduri din Groenlanda este cea mai mare care a fost descoperită vreodată în regiune. De fapt, cercetătorii spun că concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar pe căile navigabile poluate ale Chinei industriale, care în general produce  aproximativ o treime din poluarea cu mercur din întreraga lume.

Pe măsură ce ghețarii Groenlandei continuă să se topească în conformitate cu scenariile noastre cele mai nefavorabile, experții sunt îngrijorați că și mai mult mercur va fi eliberat în mediul natural.

„Această sursă mare de mercur (Hg), nedeclarată și sensibilă din punct de vedere climatic, nu a fost luată în considerare în bugetele globale actuale ale Hg și în strategiile de gestionare a Hg, dar ar trebui evaluată urgent având în vedere implicațiile umane și economice ale expunerii crescute la Hg”, avertizează autorii noului studiu publicat în Nature Geoscience, scrie sciencealert.com.

Mercurul este un element natural și răspândit, eliberat de incendii, erupții vulcanice și eroziune. Cu toate acestea, în ultimii 150 de ani, activitatea industrială a pompat în atmosferă o cantitate tot mai mare din acest poluant. 

Pe acelaşi subiect

Mercurul, un metal greu extrem de toxic

Metalul trece de la un organism la altul și pătrunde adânc în lanțul trofic. În prezent, oamenii și animalele din Arctica sunt mai susceptibili de a ingera niveluri toxice de mercur din hrana și din apa lor, în special deoarece curenții transportă aceste metale grele spre nord.

În plus, cantități în creștere de mercur cad, de asemenea, pe ghețari, zăpadă și gheață, care pot apoi să curgă apoi pe căile navigabile locale sau să se ridice în atmosferă.

"Nu ne-am asteptat sa gasim o asemenea cantitate de mercur in apele glaciare de acolo", a spus Rob Spencer, de la Florida State University (FSU).

"Bineînțeles, avem ipoteze cu privire la ceea ce duce la aceste concentrații ridicate de mercur, dar aceste descoperiri au ridicat o serie întreagă de întrebări la care nu avem încă răspunsuri”, a mai spus el.

Concentrații uriașe de mercur în apa topită a ghețarilor

Oamenii de știință iau în calcul ca mercurul să provină din erodarea stâncii sub stratul de gheață din Groenlanda, care este în mod natural bogat în mercur și este din ce în ce mai expus odată cu schimbările climatice.

Dacă presimțirea este corectă, Groenlanda ar putea fi un punct fierbinte și extrem de neglijat al emisiilor naturale de mercur.

Chiar dacă mâine reducem emisiile industriale de mercur, topirea rapidă a calotei glaciare ar putea sabota eforturile umane de a reduce poluarea cu acest metal greu la niveluri sigure.

În plus, având în vedere că pescuitul este industria principală în Groenlanda, țara fiind un exportator masiv de peste, creveți, cod și altele, pericolul este unul major.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Otrava eliberată în lume de topirea ghețarilor din Groenlanda. Concentrațiile de aici se mai întâlnesc doar în apele poluate ale Chinei