Antena Meniu Search
x

Un medic de origine română, desemnat cercetătorul anului în domeniul schizofreniei. Sergiu Paşca este profesor la Stanford

Medicul de origine română Sergiu Paşca a fost desemnat cercetătorul anului 2021 de Societatea internaţională de cercetare în domeniul schizofreniei (SIRS).

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 17.03.2021, 15:12

Sergiu Paşca, într-o fotografie pusă la dispoziţie pentru site-ul SIRS
Sergiu Paşca este profesor asociat la Universitatea Stanford - schizophreniaresearchsociety.org

Sergiu Paşca este profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford şi a dezvoltat unele dintre primele modele de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii prelevate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat aceste modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici, explică SIRS pe site-ul său.

"Sunt recunoscător şi onorat să primesc premiul din partea SIRS. Sunt măgulit că am fost selecţionat de comisiei şi măgulit să fiu parte dintr-un grup ilustru de câştigători ai acestui premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari şi un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi în alte părţi. Sunt vremuri grozave pentru neuroştiinţă, în aventura de a înţelege biologia creierului uman. Arsenalul de unelte pe care le avem la dispoziţie acum, inclusiv modele 3D ale celulelor umane şi ale bolii, ne pun într-o postură bună să punem întrebări îndrăzneţe şi să dezvoltăm o nouă psihiatrie bazată pe o înţelegere biologică a creierului uman", a declarat Sergiu Paşca, pentru site-ul SIRS.

Acest premiu (Basic Research Award) este acordat unui membru SIRS care a adus o contribuţie remarcabilă la cercetarea schizofreniei, şi anul acesta îi revine lui Sergiu Paşca, a declarat preşedinta SIRS Dame Til Wykes, citată de site-ul organizaţiei la 13 martie.

Pentru activitatea lui, Sergiu Paşca a primit mai multe premii anii trecuţi. El a studiat medicina în România, înainte de a se muta în Statele Unite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Un medic de origine română, desemnat cercetătorul anului în domeniul schizofreniei. Sergiu Paşca este profesor la Stanford