Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un rinichi de porc, modificat genetic, funcționează într-un corp uman de mai bine de o lună. Cazul ar putea revoluţiona transplanturile

O echipă de chirurgi din New York a realizat cu succes un transplant de rinichi de porc către un bărbat aflat în moarte cerebrală. După 32 de zile au observat că organul modificat genetic a continuat să funcționeze normal, potrivit France24.

de Redactia Observator

la 17.08.2023 , 11:05

Un rinichi de porc, modificat genetic, funcționează într-un corp uman de mai bine de o lună. Cazul ar putea revoluţiona transplanturile Imagine ilustrativă - Shutterstock

„Avem un transplant de rinichi de porc modificat genetic care supraviețuiește mai mult de o lună la un om”, a declarat Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant Langone al Universității din New York. „Cred că acest caz ar trebui să ofere garanții suplimentare cu privire la începerea unor studii pe oameni vii.”

Montgomery a efectuat primul transplant de rinichi de porc modificat genetic la un om în septembrie 2021, urmat de o procedură similară în noiembrie 2021. De atunci au existat şi alte cazuri similare, însă toate experimentele au avut un succes limitat, de doar două sau trei zile.

În timp ce trasplanturile anterioare au implicat părți ale corpului care au suferit până la 10 modificări genetice, cea mai recentă a avut doar una: în gena implicată în așa-numita „respingere hiperacută”, care altfel ar avea loc la câteva minute de la conectarea unui organ animal la sistemul circulator uman. Prin „eliminarea” genei responsabile pentru o biomoleculă numită alfa-gal – o țintă principală pentru anticorpii umani – echipa NYU Langone a reușit să oprească respingerea imediată.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, au încorporat şi glanda timus a porcului - care se află în jurul gâtului animalului și este responsabilă pentru educarea sistemului imunitar - în stratul exterior al rinichilor. Adam Griesemer, de la NYU Grossman School of Medicine, a adăugat că această practică a permis celulelor sistemului imunitar din corpul gazdei să învețe să recunoască celulele porcului ca fiind proprii, prevenind o respingere întârziată.

Pe acelaşi subiect

Descoperirea care ar putea salva zeci de mii de pacienţi

Ambii rinichi ai pacientului au fost îndepărtați, apoi un rinichi de porc a fost transplantat și a început imediat să producă urină. Monitorizarea a arătat că nivelurile de creatinină, un produs rezidual, au fost la niveluri optime și nu au existat dovezi de respingere. De asemenea, citomegalovirusul porcin, care ar putea declanșa insuficiență multiplă de organ, nu a fost detectat după transplant, iar echipa plănuiește să continue monitorizarea încă o lună.

Cercetarea a fost posibilă datorită familiei pacientului de 57 de ani, care a donat corpul ştiinţei. Maurice „Mo” Miller a fost găsit inconştient în baie, în luna iulie. Medicii au stabilit că avea o formă agresivă de cancer la creier și nu îşi va mai reveni. „Deși fratele meu nu poate fi aici, pot spune cu încredere că ar fi mândru de faptul că moartea sa nu a fost în zadar”, a declarat Mary Miller-Duffy.

În ianuarie 2022, chirurgii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Maryland au efectuat primul transplant din lume, de la porc la om, pe un pacient viu - de data aceasta implicând o inimă. Din păcate, pacientul a murit la două luni după transplant din cauza citomegalovirusului porcin.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiinţă » Un rinichi de porc, modificat genetic, funcționează într-un corp uman de mai bine de o lună. Cazul ar putea revoluţiona transplanturile