Va deveni spațiul cosmic un loc de joacă al celor ultra bogați? Scopul final, anunțat de Blue Origin: Colonizarea spațiului
Zborurile în spațiu ale miliardarilor Richard Branson și Jeff Bezos au generat pe lângă entuziasm și o mulțime de reacții negative. Bezos, cel mai bogat om din lume, a finanțat compania Blue Origin aproape exclusiv din propriul buzunar.
La cum evoluează lucrurile în industria spațială comercială, mulți se tem de faptul că cei ultra-bogați vor vedea spațiul ca pe un loc personal de evadare, scrie CNN.
Blue Origin și alte companii spațiale susținute de miliardari susțin că tehnologiile lor vor deschid calea către o „democratizare” a spațiului în care oamenii obișnuiți - nu doar astronauții pregătiți de guvern - vor ajunge să trăiască emoția zborului în spațiu. Cu toate acestea, primele zboruri turistice în spațiul suborbital sunt extrem de costisitoare pentru marea majoritate a oamenilor iar acest lucru nu se va schimba prea curând. Spațiul nu va fi deschis maselor în viitorul apropiat.
Obiectivul final al Blue Origin: Colonizarea spațiului
Blue Origin și-a descris viziunea pe termen lung ca fiind una a colonizării și a bunăvoinței spațiale: ”Blue Origin a fost fondată de Jeff Bezos cu viziunea de a permite un viitor în care milioane de oameni trăiesc și lucrează în spațiu în beneficiul Pământului. Pentru a păstra Pământul, Blue Origin consideră că omenirea va trebui să se extindă, să exploreze, să găsească noi resurse de energie și materiale și să mute industriile care dăunează Pământului în spațiu. Blue Origin lucrează astăzi la acest lucru dezvoltând vehicule de lansare parțial și complet reutilizabile, care sunt sigure, au costuri reduse și care răspund nevoilor tuturor clienților civili, comerciali și de apărare.” susține compania.
Bineînțeles că este de abia începutul, notează CNN. Racheta New Shepard cu care Jeff Bezos a zburat în spațiu este suborbitală, ceea ce înseamnă că nu are suficientă energie pentru a rămâne în spațiu mai mult de câteva minute. Dar compania lucrează la o rachetă mult mai mare - numită New Glenn - și la un vehicul capabil să aselenizeze, cu care speră să sprijine misiunile NASA. nmBezos a vorbit în trecut despre coloniile O'Neill, un concept de stații spațiale care se rotesc și imita gravitația și pot deservi ca habitat pentru viitorii locuitori ai spațiului.
Reparăm Pământul sau fugim de pe el?
Cine va deține aceste stații spațiale în viitor? Pasagerii vor fi angajați sau turiști? Vor ajunge călătoriile spațiale să fie fi disponibile numai celor care își permit să plătească, dacă vor deveni necesare pentru salvarea umanității? Nu ar fi mai bine ca Bezos să-și folosească timpul și banii încercând să rezolve problemele de pe pământ decât să caute să scape de ele?
Sunt câteva dintre întrebări la care nu există răspuns cert în prezent, dar care generează dezbateri furioase. Reporterul CNN Rachel Crane, l-a întrebat luni pe Jeff Bezos despre acest lucru: "Au mare dreptate", a spus Bezos despre criticii care susțin că miliardarii ar trebui să-și concentreze energia și banii pe probleme mai apropiate de casă. "Trebuie să le facem pe amândouă. Avem o mulțime de probleme aici și acum pe Pământ și trebuie să lucrăm la acestea și trebuie întotdeauna să privim spre viitor. Am făcut întotdeauna asta ca specie, ca civilizație".
După călătoria istorică de azi, compania Blue Origin a anunțat că vinde bilete pentru cursele turistice. Cei interesați să zboare în spațiu sunt rugați să trimită companiei un e-mail, dar costul biletului nu a fost anunțat. Spre deosebire de Virgin Galactic al lui Richard Branson, Blue Origin nu a vândut încă bilete publicului larg și nici nu a spus care va fi prețul. Blue Origin spune că va efectua până la două misiuni suplimentare cu echipaj în 2021, care sunt deja în curs de rezervare.
"Vindem bilete. Evident, primul bilet a fost oferit la licitație, dar discutăm cu clienții noștri care au participat la licitație. Dar dacă cineva este interesat, trimiteți-ne un e-mail - [email protected] - și vom avea o discuție, pentru că vrem să ducem oameni în spațiu, în curând”, a declarat pentru CNN șeful de vânzări al Blue Origin, Ariane Cornell.
Compania spune că licitația a oferit un indiciu puternic că există o mulțime de oameni nerăbdători să meargă: 7.600 de persoane din 159 de țări s-au înregistrat la licitație. Peste 700 de oameni s-au înscris în programul Virgin Galatic al lui Richard Branson care ar putea debuta oficial în 2022. Un bilet costă 250.000 de dolari iar printre cei care şi-au rezervat un loc sunt Leonardo din Caprio, Lady Gaga, Tom Hanks şi Justin Bieber.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰