Antena Meniu Search
x

Viruși antici, înghețați acum peste 14.000 de ani, au fost descoperiți în Platoul Tibetan. Au o semnătură genetică unică

Un grup de cercetători a descoperit zeci de viruși antici, înghețați în timp în două mostre luate de pe Platoul Tibetan din China, mulți dintre aceștia nefiind cunoscuți sau studiați până în prezent, scrie USA Today.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 22.07.2021, 09:16

Ilustrație 3D a unui virus
Ilustrație 3D a unui virus - Shutterstock

Descoperirea, făcută publică în cursul zilei de miercuri, în jurnalul Microbiome, vine după prelevarea în 2015 a unor mostre ce au înghețat acum 14.400 de ani. "Ghețarii s-au format treptat și, împreună cu praful și gazele, mulți mulți viruși au fost de asemenea prinși în aceste depozite", a declarat Zhi-Ping Zhong, autor principal și cercetător la Centrul de Cercetări Polare și Climatice de la Universitatea de Stat din Ohio. "Ghețarii din vestul Chinei nu sunt bine studiați, iar scopul nostru este să folosim aceste informații pentru a înțelege mediul din trecut. Și virușii fac parte din acest mediu", a explicat expertul.

Doar jumătate dintre virușii antici au supraviețuit înghețului

În urma analizelor de laborator, oamenii de știință au descifrat codurile genetice a 33 de viruși, dintre care patru fac parte dintr-o familie ce infectează de obicei bacterii. Ceilalți 28 sunt necunoscuți, nefiind întâlniți până la acest moment. Cercetătorii nu cred că virușii provin de la animale sau oameni și doar jumătate dintre aceștia au reușit să rămână activi în urma înghețului. "Ei sunt viruși care ar fi înflorit în medii extreme. Au amprena unor gene care îi ajută să infecteze celule în medii reci, pur și simplu o semnătură genetică uluitoare", a precizat Matthew Sullivan, co-autor și director la Centrul de Cercetări Polare și Climatice.

Acesta a mai spus că tehnologia folosită la studiul virușilor antici ar putea duce la secvențieri genetice similare în alte medii extreme, precum planeta Marte. "Știm foarte puține despre virușii și microbii din medii extreme și ce este de fapt acolo. Documentația și înțelegerea lor sunt extrem de importante", a spus Lonnie Thompson, un alt autor al studiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiinta » Viruși antici, înghețați acum peste 14.000 de ani, au fost descoperiți în Platoul Tibetan. Au o semnătură genetică unică