Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Când filmele SF devin realitate: O companie din Olanda a realizat primul test cu un tren hyperloop, care ar putea să meargă cu 700 de kilometri pe oră

De la Berlin la Amsterdam în doar 90 de minute. O companie din Olanda a realizat primul test cu un tren hyperloop - o tehnologie nouă, bazată pe magneţi, care ar urma ne transporte dintr-un punct în altul cu 700 de kilometri pe oră. Producătorul spune că testul a fost un real succes şi, peste 6 ani, ne vom putea "teleporta" astfel. 

de Redactia Observator

la 13.09.2024 , 20:29

Nu sunt imagini din seriale SF, ci cel mai nou proiect de infrastructură al unei companii din Olanda, care-şi propune să revoluţioneze transportul feroviar. Trenul Hyperloop ar putea atinge 700 de kilometri pe oră, aproape cât viteza unui avion de mici dimensiuni. În spate nu stă un motor cu mii de cai putere, ci un sistem foarte complex de tuburi şi magneţi ce fac trenul. "să leviteze".

Cu 700 de kilometri pe oră

"Este vorba de un vagon ce se mişcă într-un tub vidat cu ajutorul magneţilor. Datorită acestui lucru, consumăm cu 90% mai puţină energie decât un zbor cu avionul", a declarat Maarteen Vanneste, inginer.

Articolul continuă după reclamă

"„Şinele“ sunt deasupra, nu dedesubt. Datorită lor, vagonul este ridicat magnetic, iar magneţii din lateral fac ca trenul să fie propulsat", a declarat și Stefan Marges, manager de proiect.

Pe acelaşi subiect

Compania olandeză promite că un drum de 577 de kilometri, de la Amsterdam la Berlin, ar putea fi parcurs în doar 90 de minute. În mod normal, o astfel de călătorie durează aproape 6 ore. În timpul testelor din oraşul olandez Groeningen, trenul a atins viteza modestă de 30 de kilometri pe oră în interiorul tubului cu un diametru de 2,5 metri. Inginerii însă promit că viteza lui va creşte mult până la finalul anului, iar în 2030 va transporta primii pasageri.

"Asta se datorează faptului că am folosit doar primii 100 de metri ai tubului. Ca să meargă mai repede, vom avea nevoie de o lungime mai mare de tub, ca să poată accelera", a declarat Marinus van der Meijs, co-fondatorul Hardt Hyperloop.

Primul sistem hyperloop din lume i-a aparţinut unui român 

Olandezii nu sunt singuri în cursa pentru un viitor feroviar magnetic. Italienii au şi ei un proiect curajos de 800 de milioane de euro pentru un sistem de trenuri hyperloop, ce va lega cele mai mari oraşe ale ţării.

Miliardarul Elon Musk a descris conceptul hyperloop drept „a 5-a formă de transport“. Tehnologia hyperloop este considerată viitorul transportului rapid între oraşe. Părerile sunt însă împărţite. În timp ce unii experţi cred că este o alternativă eficientă şi rapidă, alţii cred că investiţiile în infrastructura deja existentă sunt suficiente.

Primul sistem hyperloop din lume i-a aparţinut unui român. La începutul anilor 70, Henri Coandă a inventat un sistem de transport prin tub vidat. Primul test a avut loc în Bucureşti, într-o conductă cu o lungime de 200 de metri şi un diametru de un metru. Succesul proiectului, în care s-a înregistrat un record mondial al vitezei, a dus la alte teste şi chiar la construcţia unei rute pe o distanţă de 1,3 kilometri, în munţii Ciucaş. Proiectul a fost abandonat după Revoluţie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Tehnologie » Când filmele SF devin realitate: O companie din Olanda a realizat primul test cu un tren hyperloop, care ar putea să meargă cu 700 de kilometri pe oră