Cele mai mari companii de software din România
În 2019, industria de software s-a menținut în fruntea sectoarelor cheie ale economiei românești. În mod previzibil, deși companiile prezente în Capitală au înregistrat o mică scădere a cifrei de afaceri, Bucureștiul a rămas principalul pol al industriei software din România, fiind urmat de județele Cluj, Timiș, Iași și Brașov.
În 2019, industria de software s-a menținut în fruntea sectoarelor cheie ale economiei românești. În mod previzibil, deși companiile prezente în Capitală au înregistrat o mică scădere a cifrei de afaceri, Bucureștiul a rămas principalul pol al industriei software din România, fiind urmat de județele Cluj, Timiș, Iași și Brașov.
În ceea ce privește clasamentul celor mai mari companii din România, potrivit agenției de consultanță financiară KeysFin, podiumul arată astfel: Oracle România, cu afaceri de 206 milioane de euro în 2018, IBM România (200 de milioane), Ericsson România (170 de milioane). Cu o creștere de 63%, SAP România SRL (aproximativ 108 milioane de euro) a reușit să ajungă în Top 5, menționează sursa citată.
Clujul - în top 10 cu două companii reprezentative
De remarcat că în selectul Top 10 Cele mai mari companii de software din România, Clujul, al doilea hub al industriei de resort din țară, are doi reprezentanți: Endava (aproximativ 108 milioane de euro) și NTT Data (64 de milioane de euro). Cea de-a doua companie a reușit să se claseze în Top 10 și în ierarhia angajatorilor la nivel național, indiferent de domeniul de activitate, clasament realizat pe baza recenziilor de pe platforma Undelucram.ro, cea mai mare platformă independentă dedicată angajatorilor și angajaților din țara noastră.
„Industria IT a avut o creștere mai dinamică, mai rapidă decât productivitatea economiei românești. Inclusiv angajații din IT au conștientizat faptul că trebuie să existe un salt valoric, iar acesta se poate face prin volum – mai greu de atins, și prin inovație – adică tehnologie. Cu alte cuvinte, să găsim căile de echilibrare a costurilor cu productivitatea prin aducerea de valoare adăugată semnificativă din inovații tehnologice care, vrând-nevrând, ne afectează activitatea și viața.”, a precizat Daniel Metz, CEO la NTT DATA Romania.
România - un mediu propice pentru investitorii software
Conform studiului despre „Industria de software în România“, aceasta are particularitatea de a fi și una dintre cele mai echilibrate sectoare în raport cu balanța dintre capitalul autohton și cel străin. Astfel, ponderea investițiilor locale a ajuns la 47% anul trecut, cu o creștere de 5%, în timp ce investitorii externi au 53% din capitalurile proprii pozitive ale companiilor de software din țara noastră.
Potrivit datelor furnizate de experţii agenției KeysFin, în 2019 se estimează un avans de 10,4% al cifrei de afaceri a companiilor de software din România, anul acesta depăşindu-se pragul de 6,2 miliarde de euro. Anul trecut, în țara noastră existau aproximativ 20.700 de companii din sfera software-ului, ceea ce înseamnă cu 18,6% mai multe în raport cu 2017 şi cu 30% faţă de 2014.
În concluzie, în România industria IT este în continuă dezvoltare, cu numeroase companii care își aduc aportul în ceea ce înseamnă dezvoltarea de noi tehnologii. Acest lucru se vede de altfel și în cifrele de afaceri, care cresc semnificativ de la un an la altul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰