Antena Meniu Search
x

Compresorul de aer - ce este, tipuri, cum se utilizează?

Aerul comprimat este o unealtă modernă, cu variate utilizări, atât în mediul casnic, cât şi în cel industrial. Cu siguranţă ai folosit un astfel de dispozitiv pentru umflarea unui cauciuc de maşină sau a unei saltele gonflabile, economisind timp şi energie.

de Redactia Observator

la 18.04.2019, 16:40

- pxhere.com

Aerul comprimat este o unealtă modernă, cu variate utilizări, atât în mediul casnic, cât şi în cel industrial. Cu siguranţă ai folosit un astfel de dispozitiv pentru umflarea unui cauciuc de maşină sau a unei saltele gonflabile, economisind timp şi energie. De asemenea, atunci când ai mers ultima dată la medicul stomatolog, acesta a folosit un mic compresor pentru curăţarea danturii tale.

Dacă aparatele pentru uz casnic mai pot fi înlocuite de pompe sau alte dispozitive, compresoarele de aer profesionale sunt indispensabile.

Vei putea citi pe larg în rândurile următoare despre cum funcţionează şi cum se utilizează un compresor de aer, dar şi despre tipurile de aparate întâlnite pe piaţă.

Ce este un compresor de aer?

În esenţă, un compresor de aer transformă energia electrică în energie cinetică, scoţând aer la o presiune mai mare decât cea iniţială. Pentru a crea presiunea, de cele mai multe ori sunt utilizate un piston, o diafragmă sau un şurub rotativ. Micşorând volumul unei incinte în care se află aer, presiunea acestuia creşte, astfel încât în momentul detentei aerul să poată fi expulzat cu presiune, sub formă de aer comprimat. Motorul electric al compresorului asigură energia necesară întregului proces. Puterea, presiunea dezvoltată, capacitatea rezervorului şi nivelul de decibeli în timpul utilizării sunt principalele caracteristici care definesc un compresor de aer.

Tipuri de compresoare de aer

Compresoarele de aer se grupează în trei categorii, în funcţie de scara la care sunt utilizate. Astfel, se disting compresoare casnice, profesionale şi industriale.

În cazul celor casnice, dimensiunile sunt reduse, aparatele fiind de multe ori portabile. În această categorie intră compresoarele folosite pentru umflarea echipamentelor sportive de tipul saltelelor de plajă şi al bărcilor gonflabile, dar şi pentru reglarea presiunii roţilor unui autovehicul.

Compresoarele profesionale sunt destinate activităților ce necesită putere și capacitate mai mare a aparatului, cum ar fi vopsirea cu aer comprimat, sablarea sau operațiunile din vulcanizările și service-urile auto, precum acționarea accesoriilor și uneltelor auto.

Compresoarele industriale reprezintă o sursă fiabilă de energie pe o platformă petrolieră sau în unele fabrici. Furnizând un flux constant de aer comprimat de-a lungul unor perioade îndelungate, compresoarele industriale sunt folosite în general în ramurile industriei unde sursele de energie ce emit căldură nu sunt acceptate.

Cum se utilizează un compresor de aer?

Găsești peste tot în jurul tău compresoare de aer; frigiderul, de exemplu, funcționează cu ajutorul unuia. La birou poți folosi un compresor mic pentru a curăța spațiile în care nu ajungi cu alte instrumente, de exemplu componentele computerului. Acasă, poți umfla baloane, roți de bicicletă sau de mașină, un caiac gonflabil sau o saltea de plajă.

Toate domeniile majore din industrie folosesc compresoare de aer pentru a îndeplini sarcini diverse. În agricultură, serele sunt ventilate cu ajutorul unor compresoare, în industria manufacturieră, la fabricarea PET-urilor se folosește aer comprimat, pentru a le umfla, iar în domeniul farmaceutic, învelișul capsulelor este pulverizat cu ajutorul aerului comprimat. În cazul firmelor ce procesează alimente, aerul sub presiune este indispensabil, el fiind utilizat la sigilarea și ambalarea pachetelor, dar și la răcirea și congelarea produselor perisabile.

În concluzie, aerul comprimat servește industriei și serviciilor în foarte multe domenii. Iată cum un principiu atât de simplu, dezvoltat pentru prima dată sub forma compresorului acum mai bine de o sută de ani, reușește să își dovedească plurivalența.

Fie că ai nevoie de un compresor pentru uz casnic ori de unul profesional, vei constata rapid eficiența acestor aparate, câștigând timp pentru alte activități.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » Compresorul de aer - ce este, tipuri, cum se utilizează?