Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Electrocasnicele care ne pot fura datele personale. Reacţiile românilor sunt împărţite: "Teama este o alegere"

Electrocasnicele smart ne pot fura datele personale! Sunt concluziile celor mai recente studii britanice, care arată că maşina de spălat inteligentă, aerul condiţionat pe care îl controlăm din telefon sau banalul laptop din casă ne spionează. O casă inteligentă este însă vulnerabilă şi în faţa unor atacuri cibernetice. Specialiştii ne-au făcut câteva recomandări pentru a ne proteja.

de Ingrid Tîrziu

la 08.09.2023 , 19:02

Fascinată de tehnologie şi fericită că o poate folosi pentru a-i uşura viaţa, Laura şi-a transformat locuinţa într-o casă inteligentă. Dintr-o simplă comandă pe telefon, poate controla acum de la distanţă prizele, întrerupătoarele, sistemul de climatizare, uşile, dar şi sistemul audio. 

Avantajele investiţiei într-o casă smart

"Desigur că există un risc, de aceea am apelat la o firmă de încredere şi ne simţim în siguranţă. Plăteam foarte mult la energie, noi fiind plecaţi iarna şi centrala stătea pornită am tot căutat în piaţă anumite soluţii, până am dat de această idee cu casa inteligentă şi în momentul în care plecăm de acasă setăm temperatura la 17-18 grade iarna şi când revenim, cu o zi înainte, setăm la 21-22 de grade", spune Laura Covaci, proprietar casă smart.

Vezi și

Acum, Laura controlează de la distanţă temperatura din locuinţă şi spune că este mulţumită de investiţia ei. Specialiştii care lucrează în domeniu promit că ţin dispozitivele într-o continuă testare, pentru a evita eventuale atacuri cibernetice. 

Pe acelaşi subiect

Cu ne ferim de furtul de date

"Este foarte important să avem un hub, un centru de comandă foarte bine protejat şi acela practic ne gestionează casa. La acest dispozitiv, la creierul casei, putem conecta diferite dispozitive cum ar fi prize inteligente. Putem pune senzor de fum, senzori de mişcare, brele prin care să ne deschidem porţi, uşi de acces", a explicat Alin Stoica, director de vânzări dispozitive smart. 

"La îndemâna hackerilor pot fi routerele din casa noastră, la care sunt conectate dispozitivele smart, precum televizoarele, laptopurile sau alte dispozitive electrocasnice. Odată atacate, ele sunt controlate şi devin aşa-zişi zoombie în reţele cu zeci sau sute de mii de astfel de dispozitive la nivel mondial. Prin intermediul acestor reţele, hackerii pot prelua din datele noastre personale şi chiar din datele contului bancar", arată Ingrid Tîrziu, reporter Observator.. 

Cei mai mulţi nu cunosc riscurile sau şi le asumă şi încearcă să se protejeze. "Teama este o alegere. Sunt anumite momente când probabil mă sperie puţin gândul că tot ceea ce am în intimitatea mea este şi la îndemâna altor persoane, dar aleg să nu trăiesc tot timpul cu ea", spune un român. 

Sfaturile experţilor

Experţii vin şi ei cu o serie de sfaturi care să îi ajute pe proprietarii de case smart. "Dacă nu avem un dispozitiv inteligent care să ne informeze când un dispozitiv este sub atac, dar observăm că nu răspunde imediat la comenzi, nu se comportă cum trebuie, ar trebui să-l deconectăm imediat de la internet, să refacem din nou paşii de instalare sau chiar să-i dăm o resetare la datele din fabrică", recomandă Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică.

Mult mai grav este faptul că studiile recente arată că până şi dispozitivele "sigure" ne spionează. O analiză făcută în Marea Britanie arată că maşina de spălat sau chiar televizoarele colectează date despre noi, pe care le dau apoi mai departe unor reţele ca Facebook sau TikTok. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » Electrocasnicele care ne pot fura datele personale. Reacţiile românilor sunt împărţite: "Teama este o alegere"