Video Casele smart, preferate de tot mai mulţi români. Se curăţă singure, iar dorinţele proprietarilor sunt la un click distanţă
În timp ce sunt la birou, casele multor români se curăţă singure, se încălzesc sau purifică aerul. Deşi în urmă cu câţiva ani ar fi sunat a scenariu SF, acum a devenit realitatea în care trăiesc cei care au decis să treacă de la o locuinţă convenţională la una inteligentă. 4 din 10 locuinţe din România au cel puţin un dispozitiv inteligent.
Aproape orice activitate casnică se poate face acum printr-o simplă apăsare de buton sau comandă vocală. "În ziua de azi nu mai e nevoie să te deplasezi până la uşă, ai nevoie doar de o tabletă, iar cu ajutorul aplicaţiei poţi deschide uşa, poţi vorbi cu cine a venit la tine. Chiar dacă eşti în vacanţă, totul e la un click distanţă", spune Ştefan Marin, expert smart homes. Tehnologia evoluează, iar odată cu ea şi locuinţele noastre. Astfel, până şi temperatura şi calitatea aerului din casa noastră pot fi stabilite de pe un telefon sau tabetă. "Scoate aerul uzat, să zicem, din locuinţă şi îl introduce pe cel proaspăt de afară. Fără să facem noi nimic. Apăsăm pe butonul automat şi în momentul în care va simţi că ceva e în neregulă în încăpere, el îşi face treaba", explică Bogdan Drăgan, expert smart homes.
Astfel de dotări pot ridica preţul unei locuinţe chiar şi cu 10%. Cercetările din piaţă ne arată că mulţi români sunt dispuși să plătească până la 3.000 de euro pentru electronice și electrocasnice smart. "În zilele toride ale Bucureştiului, când ajung acasă să găsesc temperatura optimă emai mult decât perfect. (...) În timp ce mă spăl pe dinţi dimineaţa, îmi poate cânta Beethoven printr-o simplă comandă vocală", povesteşte Dora, clientă.
Dezvoltatorii imobiliari gândesc proiecte cu sisteme intelgente deja integrate
Şi cum cerere există, piaţa se adaptează, iar dezvoltatorii imobiliari gândesc acum proiecte cu sisteme intelgente deja integrate. "Tocmai pentru că există cerere, dezvoltatorii s-au adaptat şi au făcut case care să includă sistemele de la început. Sunt dotate cu staţie de încărcare electrică, punem preţ pe eficienţa energetică, cei cu maşină electrică o pot încărca în curte. Sunt două proiecte de vile. Clienţii primesc de la început un pachet, dar în cazul în care vor un upgrade şi să vină cu alte îmbunătăţiri, cum ar fi draperiile pe sistem automat, se poate şi asta", spune Ramona Ganea, director dezvoltator imobiliar. Potrivit studiilor, cei mai mulți români își doresc ca electrocasnicele, în special mașina de spălat, să fie smart sau prizele şi întrerupătoarele să poată fi stinse de la distanţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰