Elon Musk le-a spus judecătorilor că nu îi face plăcere să fie CEO-ul Tesla: "Am fost nevoit, altfel compania ar fi murit"
Elon Musk a insistat luni că nu deţine controlul asupra Tesla şi să nu îi face plăcere să fie directorul general al producătorului de vehicule electrice, în depoziţia sa pentru apărarea achiziţiei producătorului de panouri electrice SolarCity de către companie, în 2016, transmite Reuters, citat de news.ro.
Procesul intentat de fonduri de pensii ale sindicatului şi manageri de active acuză că Musk a forţat consiliul de adminsitraţie al Tesla să irosească activele companiei pentru a cumpăra SolarCity, care înregistra pierderi. La momentul respectiv, Musk deţine participaţii de câte 22% la Tesla şi SolarCity, aceasta din urmă fondată de verii săi.
Musk a spus în depoziţia sa de luni că a încercat ”foarte mult să nu fie CEO al Tesla, dar că a fost nevoit, pentru că altfel Tesla ar fi murit”. Procesul acţionarilor îl acuză pe Musk că a dominat discuţiile despre acord, împingând Tesla să plătească mai mult pentru SolarCity şi acţionând înşelător cu privire la starea financiară deteriorată a producătorului de panouri solare.
La debutul procesului de două săptămâni din Wilmington, Delaware, Musk, purtând un costum negru, cămaşă albă şi o cravată închisă la culoare, a refuzat să fie de acord că controlează membrii consiliului de administraţie şi nu a fost de acord cu interviurile îl înfăţişează ca un şef cu putere nelimitată. Avocatul acţionar Randall Baron a întrebat dacă consiliul a verificat cele două ”planuri principale” ale Tesla sau titlul său de Technoking, pe care şi l-a acordat în martie.
”A generat o grămadă de presă gratuită, Tesla nu face publicitate şi a fost util pentru vânzările generale”, a spus Musk despre titlul neobişnuit, numindu-l o glumă. ”Cred că sunt amuzant”, a mai spus el. Planurile principale ale Tesla inclus obiectivul pe termen lung al companiei de a crea vehicule accesibile cu surse de energie durabile.
- "Electricele" sunt viitorul. Comisia Europeană vrea ca până în 2035, maşinile diesel şi cele pe benzină să...
- Partidul lui Victor Ponta a cumpărat o Tesla de 120.000 de euro, din bani publici. Fost trezorier: "N-a avut...
- Elon Musk, al doilea cel mai bogat om din lume, și-a vândut proprietățile, iar acum locuiește cu chirie,...
La baza procesului sunt afirmaţiile că Musk era acţionar majoritar al Tesla. Dacă ar fi fost, acest lucru ar impune un standard legal mai dur şi ar creşte probabilitatea ca acordul să fie nedrept pentru acţionari.
Acţionarii au cerut instanţei să-i ordone lui Musk, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, să ramburseze Tesla ceea ce a cheltuit pentru acord. Musk a refuzat adesea să ofere răspunsurile simple, da sau nu, cerute de Baron. Majoritatea întrebărilor s-au concentrat asupra controlului consiliului Tesla asupra lui Musk.
Musk a fost iniţial audiat timp de aproximativ o oră de către avocatul său, Evan Chesler, care l-a rugat să descrie relaţia sa cu consiliul de administraţie. Musk a spus: ”Aş spune bună. Muncesc din greu şi sunt competenţi. Acestia oferă sfaturi bune şi acţionează riguros în numele acţionarilor”. Experţii legali au declarat că judecătorul va căuta dovezi că Musk i-a ameninţat pe membrii consiliului sau că directorii au simţit că nu îi pot rezista.
Membrii consiliului şi alţii implicaţi în acordul din 2016 vor depune mărturie începând de marţi. Baron l-a avertizat pe Musk la începutul depoziţiei că ”intenţionăm să petrecem mult timp cu tine. Va fi o problemă”. Directorii Tesla au soluţionat acuzaţiile din acelaşi proces, anul trecut, pentru 60 de milioane de dolari, plătite prin asigurare, fără a admite vreo vină. Dacă ar pierde procesul, Musk ar risca să plătească Tesla peste 2 miliarde de dolari din averea sa personală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰