Video Facebook împlineşte 20 de ani. Drumul de la ideea "răsărită" într-o cameră de cămin de la Harvard, la un imperiu mondial
Facebook împlineşte astăzi 20 de ani! Totul a început pe când Mark Zuckerberg avea doar19 ani. El pus bazele unei reţele de socializare pentru studenţii de la Harvard, însă în scurt timp, s-a răspândit la mai multe universităţi. La un an distanţă, platforma avea deja un milion de utilizatori. Acum, la nivel mondial, unul din trei oameni foloseşte în fiecare zi Facebook-ul.
Povestea celei mai de succes aplicaţii din toate timpurile a început pe 4 februarie 2004 când Mark Zuckerberg, care avea numai 19 ani, a vrut să creeze o platformă unde studenţii de la Harvad puteau să se cunoască. Pe atunci se numea "TheFacebook". "Am creat prima versiune a Facebook-ului în două săptămâni. Mai apoi, am îmbunătăţit aplicaţia şi s-a răspândit foarte repede la celelate universităţi, care deja aveau ceva similar pe care oamenii îl foloseau. Ne-am dat seama că poate deveni ceva mult mai mare şi atunci s-au alăturat şi colegii mei de cameră", a declarat Mark Zuckerberg.
Jocul FarmVille şi aplicaţia Instagram, bornele care au ridicat Facebook la statutul de imperiu
Deşi la început Zuckerberg nu a vrut să creeze o companie mare, succesul a fost unul răsunător şi reţeaua era deja la mare căutare. Studentul de la Harvard nu s-a gândit însă că avea să pună bazele unui adevărat imperiu. "Când a început să se răpândească, am chemat mai mulţi oameni inteligenţi în jurul meu ca să mi se alăture şi ne-am mutat în California. Am vrut să mergem în timpul verii, pentru că toate companiile mari sunt în Silicon Valley şi ne-am gândit că ar fi frumos să stâm acolo o vară", a delarat Mark Zuckerberg.
La niciun an de la lansare, platforma avea deja un milion de utilizatori, iar, în 2008, a fost lansată şi prima aplicaţie pentru telefonul mobil. Cheia succesului a fost dată mai ales de FarmVille, unul dintre cele mai populare jocuri din lume, care putea fi jucat doar pe Facebook. FarmVille a făcut furori în 2009 şi a determinat milioane de oameni să-şi creeze conturi. Mai târziu, Facebook a achiziţionat Instagram şi, în 2014, aplicaţia WhatsApp. În urmă cu trei ani, compania şi-a schimbat numele în Meta prin care Zuckerberg avea planuri de a construi o lume online. "Sunt de părere că metaversul este următorul capitol al Internetului. Este, de asemenea, şi următorul capitol pentru compania noastră. Suntem o companie care se axează pe a uni oamenii. În timp ce majoritatea companiilor de tehnologie se concentrează pe modul în care oamenii interacţionează cu tehnologia, noi încercăm să creăm o tehnologie ca oamenii să poată interacţiona între ei", a delarat Mark Zuckerberg.
În prezent, Facebook se bucură trei miliarde de utilizatori activi. De-a lungul timpului însă, platforma a fost ţinta a multor controverse, printre care şi lipsa confidenţialităţii. În 2016, Facebook-ul a fost acuzat că ar fi permis Rusiei să influenţeze alegerile din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump. Mark Zuckerberg a fost, de asemenea, interogat de senatorii americani zilele trecute pe motiv că nu ar face destule eforturi pentru a opri abuzurile la care sunt supuşii copiii în mediul online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰