Antena Meniu Search
x

Google avertizează toți utilizatorii de sisteme Android să nu-și instaleze două aplicații: „Fura datele conturilor bancare”

Utilizatorii de telefoane cu sisteme de tip Android au fost îndemnați de Google să șteargă două aplicații, din cauza programelor malware care ar putea afecta mii de oameni. Cele două programe fură datele din conturile bancare ale oricărei persoane care le instalează.

de Maria Dogaru

la 08.09.2022, 11:54

Cele două programe fură datele personale din conturile bancare ale utilizatorilor
Google avertizează toți utilizatorii de sisteme Android să nu-și instaleze două aplicații - Profimedia

SharkBot este un virus care afectează sistemele bancare și care a fost descoperit pentru prima dată în 2018. Acesta vizează aplicațiile de criptomonede de unde fură datele personale și de conectare ale utilizatorilor. Acest lucru a permis hackerilor să se folosească de conturile victimelor, relatează Mirror.

Programul malware a reapărut pe Google Play la începutul acestei săptămâni, iar utilizatorii au fost avertizați să șteargă din telefon două aplicații care au fost corupte de hakeri și care fură datele în momentul în care acestea au fost instalate. Cele două aplicații se numesc Mister Phone Cleaner și Kylhavy Mobile Security și s-au dovedit că ambele sunt corupte de hakeri, potrivit experților în software de la Fox-IT, care au făcut descoperirea.

Hakerii pot acționa asupra conturilor doar în momentul în care aplicațiile au fost instalate în telefon

Oricine are ambele aplicații instalate pe dispozitivele lor a fost îndemnat să le ștergă imediat. Google a interzis deja atât Mister Phone Cleaner, cât și Kylhavy Mobile Security din Google Store, dar persoanele care au deja aplicațiile descărcate ar putea deveni vicimele unui atac cibernetic.

Folosind Sharkbot, escrocii pot ocoli toate acreditările stricte de securitate ale Google, pot fura bani din conturile bancare online ale utilizatorilor Android și pot crea adrese de conectare false pentru ca hackerii să fure numele de utilizator și parolele.

„Această nouă versiune cere victimei să instaleze malware-ul ca o actualizare falsă pentru pentru ca antivirusul să funcționeze cum trebuie. Am găsit două aplicații SharkbotDopper active în Google Play Store, cu 10.000 și 50.000 de instalări, fiecare dintre ele. Pe 22 august 2022, echipa Threat Intelligence a Fox-IT a găsit un nou eșantion Sharkbot încercând să saboteze serverele de comandă și control menționate anterior. Această versiune Sharkbot a introdus o nou caracteristică pentru a fura datele de la victime care se înregistrează în contul lor bancar”, a declarat Alberto Segura, de la Fox-IT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Tehnologie » Google avertizează toți utilizatorii de sisteme Android să nu-și instaleze două aplicații: „Fura datele conturilor bancare”