Antena Meniu Search
x

Video Lege specială pentru monedele virtuale. Investițiile românilor în Bitcoin depășesc deja un miliard de euro

Tranzacţiile cu criptomonede vor fi în curând reglementate de Parlament! Directivele europene o spun clar: e nevoie ca fiecare ţară să ţină sub control tranzacţiile suspecte cu monedele virtuale pentru a preveni spălarea banilor sau chiar finanţarea terorismului. Până acum, nu se cunoaşte numărul real al românilor care deţin criptomonede dar valoarea investiţiilor ajunge la 1 miliard de euro.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 20.03.2021, 20:21

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

De la Bitcoin, care e aproape 60.000 de dolari, până la o monedă digitală ieftină, care costă doar câţiva bani. Toate se stochează în portofelul digital, care este instrumentul de bază în tranzacţionarea criptomonedelor. Acolo se generează un cod QR de care ai nevoie pentru a transforma monedele virtuale în bani reali. 

Monedele virtuale precum Bitcoin sau Litecoin pot fi cumpărate sau chiar transformate în bani cash cu ajutorul acestor ATM-uri. Alternativa clasică a bancomatelor este plata la ghişeu, în casele de schimb valutar unde există această tehnologie. 

Criptomonedele nu mai sunt de mult o noutate. Cu toate acestea, doar unii înţeleg cum funcţionează şi se gândesc să investească. 

Tânăr: Aş cumpăra da. Mă gândesc că e viitorul. 

Pe acelaşi subiect

Tânăr: Mie mi s-a părut o speculă şi nu am avut încredere să investesc. E mult prea volatilă piaţa. / 

Tânăr: Lucrez în domeniul bancar şi nu sunt interesat de criptomonede. Nu e ceva ce mă pasionează, aş prefera să investesc în altceva. 

Primii paşi pentru legalizarea tranzacţiilor cu criptomonede se fac cu întârziere în România, cu toate că piaţa investiţiilor depăşeşte deja un miliard de euro. Abia acum, deputaţii trebuie să aprobe o lege care să transpună directivele europene în vigoare deja din 2018 privind combaterea spălării banilor şi prin monede digitale. Proiectul a trecut de comisia de buget şi mai are nevoie de un singur raport de la comisia juridică. 

Sebastian Burduja, deputat PNL: Aceste reglementări, practic, fac distincţia între cei care vor să folosească aceste criptomonede drept un mijloc de schimb, un lucru care are valoare în sine şi cei care, din contră, vor să îl abuzeze, pentru diferite ilegalităţi. Procedura este accelerată, sunt convins că în scurt timp va ajunge la plenul Camerei Deputaţilor. 

Marius Morra, CEO exchange criptomonede: E foarte bine să existe şi aici reglementări pentru că, în ultimul timp, acum am văzut că nu prea se mai întâmplă, existau aceste tranzacţii peer-to-peer, ne întâlneam într-o benzinărie, într-o cafenea, şi din păcate s-au întâmplat foarte multe pe româneşte "ţepe". E un domeniu foarte dinamic şi riscăm ca întotdeauna, cu părere de rău, ca noi românii să rămânem în urmă. 

Toate tranzacţiile suspecte, de peste 10.000 euro, trebuie raportate Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. Totuşi, mai sunt mulţi paşi de făcut până la reglementarea totală şi impozitarea acestor bani virtuali. Până atunci, antreprenorii din domeniu apelează la bănci din Estonia sau Letonia. 

Vlad Mureșan, investitor piața criptomonedelor: În România, problema criptovalutelor este privită cu ochi destul de sceptici de către bănci și în consecință și legislația nu este suficient de clară, atât în ceea ce privește tranzacționarea, cât și impozitarea. 

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvern şi care trebuie acum aprobat de Parlament, deţinerea, transferul, fabricarea sau dobândirea în vederea utilizării frauduluase a monedelor virtuale ar putea fi pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Tehnologie » Lege specială pentru monedele virtuale. Investițiile românilor în Bitcoin depășesc deja un miliard de euro