Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ministerul Apărării din Lituania îi sfătuieşte pe oameni să-şi arunce telefoanele produse în China. "Scăpați de ele cât mai repede"

Ministerul Apărării din Lituania le-a recomandat cetăţenilor să evite achiziţionarea de telefoane mobile chinezeşti. Mai mult, autorităţile îi sfătuiesc pe cei care se află deja în posesia unui astfel de dispozitiv să îl arunce imediat, după ce un raport guvernamental a constatat prezenţa unor mecanisme de cenzură încorporate în produsele Xiaomi.

de Redactia Observator

la 23.09.2021 , 15:51

Telefon Xiaomi, produs în China (scop ilustrativ) Telefon Xiaomi, produs în China (scop ilustrativ) - Profimedia

Telefoanele comercializate în Europa de gigantul chinez Xiaomi Corp au capacitatea de a detecta și cenzura termeni precum „Tibetul liber”, „trăiască independența Taiwanului” sau „democrație”, au declarat marți oficialii pentru securitate cibernetică din Lituania. Setările integrate în software-ului telefonului Xiaomi Mi 10T 5G au fost dezactivate pentru regiunea Uniunii Europene, dar pot fi activate de la distanță în orice moment, a declarat centrul de securitate cibernetică al Ministerului Apărării. „Recomandarea noastră este să nu cumpărați telefoane chinezești noi și să scăpați cât mai repede de cele deja achiziționate”, a precizat ministrul Margiris Abukevicius. Compania Xiaomi nu a răspuns solicitării de comentarii adresate de jurnaliştii Reuters.

Date criptate, trimise în Singapore

Raportul centrului cibernetic național sugerează că telefoanele Xiaomi trimit date criptate către un server din Singapore. O breşă de securitate a fost descoperită și în telefonul Huawei P40 5G, însă nicio asemenea problemă nu a fost detectată în produsele producătorului chinez OnePlus. Reprezentantul Huawei din țările baltice a declarat pentru BNS News că telefoanele sale nu trimit datele utilizatorilor către o sursă externă.

Articolul continuă după reclamă

În document se menționează că lista termenilor care ar putea fi cenzurați de telefoanele Xiaomi, inclusiv în browserul de internet implicit, include în prezent 449 de termeni în limba chineză și este actualizată continuu. „Acest lucru nu este important doar pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi”, se arată în raport, potrivit The Guardian.

Pe acelaşi subiect

Divergenţe între China şi Lituania

Relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit recent. Administraţia chineză a cerut luna trecută ca ţara europeană să-și retragă ambasadorul la Beijing și intenţionează să îşi cheme acasă trimisul de la Vilnius, după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa în Lituania va fi numită Biroul de Reprezentare al Taiwanului. Misiunile taiwaneze în Europa și SUA folosesc oficial numele orașului Taipei, evitând o referire la insula a cărei independenţă nu este recunoscută de China. Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui american Joe Biden, a vorbit săptămâna trecută cu premierul lituanian, Ingrida Šimonytė, și a subliniat sprijinul oferit de Statele Unite în fața presiunilor din China.

Reacţia companiei Xiaomi

“Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților. Xiaomi respectă și protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi. Xiaomi respectă Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR)”, transmit reprezentanţii companiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Tehnologie » Ministerul Apărării din Lituania îi sfătuieşte pe oameni să-şi arunce telefoanele produse în China. "Scăpați de ele cât mai repede"