Moment istoric: avocat înlocuit cu o aplicație AI, la o audiere din februarie. Funcționează pe telefon și oferă sfaturi juridice
O audiere în instanță, programată pentru luna februarie, va marca momentul istoric în care un robot va înlocui o meserie veche de sute de ani din Occident - cea de avocat. Aplicația DoNotPay, care folosește inteligența artificială pentru a oferi sfaturi juridice, a fost dezvoltată în 2015 de către un student de la Universitatea Stanford și avea rolul, inițial, de a contesta amenzi pentru parcare.
Robotul-avocat va "funcționa" pe telefonul inculpatului și va asculta comentariile din sala de judecată pentru a oferi instrucțiuni cu privire la strategia juridică de urmat și posibile răspunsuri la acuzații. Potrivit Daily Mail, Joshua Browder a fost cel care a inventat aplicația pentru a contesta amenzi de parcare în Marea Britanie, însă între timp tehnologia s-a extins și în Statele Unite. Iar modul în care a fost gândită o face ideală pentru situații juridice: robotul pune tot felul de întrebări într-un chat, pentru a afla detaliile cazului (precum "ai fost cu cineva atunci când conduceai?" sau "a fost greu să înțelegi semnele de parcare?"), după care analizează răspunsurile și decide dacă o contestație este potrivită. În cazul în care decide că amenda poate fi contestată, aplicația generează o scrisoare care poate fi citită în fața magistraților.
Robotul care a contestat 160.000 de amenzi pentru parcare poate ajuta în peste 1.000 de spețe juridice
Un format similar va fi folosit și în februarie, la prima audiere cu robot din istorie, dar aplicația va asculta conversația dintre procuror și inculpat pentru a oferi sfaturi juridice. Aceasta a fost setată special pentru a da afirmații factuale care să "minimizeze răspunderea legală", a explicat Browder pentru New Scientist. De asemenea, componenta audio a fost programată să nu răspundă instant la acuzații, ci să lase acuzarea să-și termine pledoaria și abia apoi să analizeze conținutul celor spuse și să ofere îndrumări. "Totul este despre limbaj și de asta avocații cer sute sau mii de dolari pe oră. Vor fi în continuare avocați buni care să argumenteze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar mulți avocați cer mult prea mult pentru a copia documente și cred că aceștia vor fi înlocuiți", a fost de părere Browder.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰