Antena Meniu Search
x

Video Românul care foloseşte inteligenţa artificială în lupta cu boala Alzheimer. Răzvan colaborează cu spitale şi companii de prestigiu

Un tânăr român, printre cei mai apreciaţi cercetători la nivel mondial, contribuie decisiv la un tratament pentru Alzheimer. Răzvan Marinescu va colabora cu o companie care a creat primii anticorpi concepuţi să stopeze degradarea creierului. Medicii estimează că în următoarele trei deceni aproape 140 de milioane de persoane vor fi diagnosticate cu această maladie.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 11.12.2022, 21:41

Vezi și

Răzvan Marinescu a plecat cu o bursă în Marea Britanie, unde a finalizat cursurile Imperial College din Londra. La aceeaşi universitate titrată are un doctorat în informatică şi inteligenţă artificială cu aplicaţii în domeniul medicinei. A ajuns între timp în Statele Unite, unde a urmat studii postdoctorale la Massachusetts Institute of Technology. Dezvoltă acum modele de inteligenţă artificială care pot stabili când va dezvolta boala un om care are deja factori de risc.

Răzvan Marinescu, cercetător român în SUA: Algoritmii pot să prezică cam cu această şansă de 80% să zicem, 90%, dacă boala apare şi când apare în viitor.

Românul colaborează cu spitale şi companii de prestigiu

Răzvan a colaborat cu mai multe spitale, companii globale şi institute şi va avea un parteneriat şi cu cercetătorii care au lansat primii anticorpi monoclonali care încetinesc apariţia demenţei la un bolnav cu Alzheimer.

Pe acelaşi subiect

Dr. Liz Coulthard, neurolog specializat în demenţă: Oamenii abia aşteptau să afle dacă se pot trata bolile neurodegenerative care cauzau pierderea memoriei şi alte probleme pe care oamenii le aveau. Acum ştim că putem trata Alzheimer. Încercăm de 20-30 de ani să descoperim altfel de medicamente şi nu s-a găsit nimic până acum, aşa că faptul că acest medicament are un efect, este ceva incredibil, incredibil.

Ţara noastră nu a reuşit în 30 de ani să aloce nici măcar 1 procent din PIB pentru cercetare. Astfel că, mare parte din studiile din România sunt finanţate de companii străine. 

Bogdan Popescu, medic neurolog: Suntem mai bine decât eram acum 10, acum 20 de ani, dar nu beneficiem de toate mijloacele de diagnostic, mai ales în ceea ce priveşte diagnosticul pentru includerea în studii de cercetare.

Reporter: De ce nu faceţi lucrurile astea în România?

Bogdan Popescu, medic neurolog: Aceste studii costă foarte foarte mulţi bani, milioane de dolari şi cu cât treci prin faza 1, faza 2, faza 3, costurile cresc exponenţial.

Cât despre îngrijire, în mare parte de bolnavii din România se ocupă familiile lor. România are în jur de 300 de mii de persoane diagnosticate cu maladia Alzheimer. În jurul fiecărui bolnav sunt alte 3-4 persoane care fie se ocupă de îngrijire permanent, fie alocă o bună parte din timp şi bani pentru asta. În total, aproape 1 milion de români afectaţi.

La nivel mondial sunt peste 55 de milioane de oameni cu demenţă. Se estimează că până în 2050 numărul celor care ajung la acest diagnostic va creşte de aproape 3 ori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Românul care foloseşte inteligenţa artificială în lupta cu boala Alzheimer. Răzvan colaborează cu spitale şi companii de prestigiu