Antena Meniu Search
x

Noi reguli pentru Facebook, Youtube și Netflix. Parlamentul European impune restricții pentru mediul audiovizual

Parlamentul European impune noi restricții pentru domeniul audiovizual care vizează o mai bună protejare a drepturilor minorilor, reguli mai stricte pentru publicitate şi o cotă de 30% pentru conţinutul european pe platformele video online.

Noi reguli in audiovizualul european
Noi reguli in audiovizualul european - pixabay.com

Parlamentul European impune noi restricții pentru domeniul audiovizual care vizează o mai bună protejare a drepturilor minorilor, reguli mai stricte pentru publicitate şi o cotă de 30% pentru conţinutul european pe platformele video online.

Legislaţia modificată se va aplica posturilor radio şi TV, dar şi platformelor video online şi platformelor video-sharing, precum Netflix, YouTube sau Facebook.

Minorii, mai bine protejați în on-line

Potrivit noilor reguli adoptate de Parlamentul European, cei din mediul audiovizual trebuie să asigure o mai bună protejare a drepturilor minorilor faţă de conţinutul publicitar care incită la violenţă, ură sau acte de terorism. 

Pe acelaşi subiect

Sectorul audiovizual trebuie să ia măsuri adecvate pentru a combate conţinutul care incită la violenţă, ură şi terorism, în timp ce violenţa şi pornografia vor fi supuse celor mai stricte reguli.

Platformele de video-sharing vor fi responsabile pentru reacţia rapidă atunci când conţinutul este raportat sau semnalat de utilizatori ca fiind periculos.

Legislaţia nu prevede niciun tip de pre-verificare sau validare a conţinutului înainte de a fi postat online, dar la cererea Parlamentului, platformele trebuie să creeze un mecanism transparent, uşor de utilizat şi eficient, care să permită utilizatorilor să semnaleze sau să raporteze conţinutul.

Noi reguli privind publicitatea în on-line

Noua lege include reguli stricte pentru domeniul publicitar, în ceea ce priveşte plasarea de produse în cadrul programelelor TV dedicate minorilor şi conţinutul disponibil pe platformele video online.

Membrii Parlamentului European au propus şi un mecanism de protectie a datelor cu caracter personal pentru copii, impunând măsuri pentru ca datele colectate de către sectorul audiovizual să nu fie utilizate în scop comercial.

Noile reguli impun o cotă maximă de 20% de publicitate în perioada de difuzare între orele 6.00 şi 18.00, oferind canalelor radio şi TV flexibilitatea de a-şi adapta perioadele de publicitate.

Cotă de 30% pentru conţinutul european, impusă de PE

Pentru a sprijini diversitatea culturală a sectorului audiovizual european, deputaţii europeni au susţinut că 30% din conţinut trebuie să fie european şi pe platformele video online.

Platformele video online sunt, de asemenea, invitate să contribuie la dezvoltarea producţiilor europene, fie printr-o investiţie directă în conţinut, fie printr-o contribuţie la fondurile naţionale.

Textul a fost adoptat cu 452 de voturi pentru, 132 împotrivă şi 65 de abţineri.

Înainte ca legea revizuită să intre în vigoare, acordul trebuie să fie aprobat de Consiliul de miniştri.

Statele membre dispun de 21 de luni de la intrarea sa în vigoare pentru a transpune noile norme în legislaţia naţională.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Tehnologie » Noi reguli pentru Facebook, Youtube și Netflix. Parlamentul European impune restricții pentru mediul audiovizual