Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O nouă fraudă se răspândește pe Instagram. Avertismentul specialiștilor în securitate: nu dați click pe link-uri de resetare a parolelor

Hackerii încearcă prin toate mijloacele să fure datele utilizatorilor reţelelor de socializare. Mai nou, vizează conturile de Instagram. Specialiştii în securitate cibernetică ne avertizează: nu oferiţi nimănui link-uri de resetare a parolelor. În caz contrar, veţi păţi ca alţi zeci de români - veţi pierde contul şi posibil şi alte informaţii personale. 

de Redactia Observator

la 24.09.2022 , 21:29

Evelina este una dintre victimele fraudei cibernetice de acest tip. Tânăra a primit un mesaj de la o persoană din lista de prieteni Instagram în care i s-a cerut un vot la o competiţie online. Trebuia doar să dea un simplul click pe un link ataşat. Zis şi făcut! Din grabă şi neatenţie, practic a acceptat resetarea parolei contului de Instagram. E o înşelăciune pusă la cale de către un hacker care controla deja contul prietenei ei. 

Evelina, victimă online: Persoana care m-a contactat pe mine a fost o persoană care şi-a pierdut la rândul ei contul, în acelaşi mod. Practic, după ce mi-am recuperat eu contul am găsit alte 200 de mesaje, de acelaşi fel, trimise către alţi cunoscuţi de-ai mei.

Frauda pe Instagram se răspândeşte rapid și poate avea consecinţe grave

Vezi și

Deşi nu există o evidenţă clară în privinţa atacurilor pe reţelele sociale din România, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică primeşte zilnic zeci de astfel de sesizări.

Pe acelaşi subiect

Mihai Rotariu, director de comunicare DNSC: Iniţial, noi am emis o alertă la jumătatea lunii august. Pentru că foarte mulţi utilizatori se plângeau de faptul că şi-au pierdut accesul la cont, dar nimeni nu spunea cum şi-a pierdut accesul la cont. Spuneau că nu au accesat niciun link, că n-au dat nicio dată mai departe atacatorului, nu şi-au introdus datele nicăieri. Presupun că era vorba despre o ruşine a utilizatorilor care şi-au pierdut conturile respective. Pentru că a fost aşa simplu! Doar furnizând acel link de resetare al parolei către atacatori, s-a întamplat să-şi piardă accesul la cont.

Cum ne putem feri de astfel de situaţii

Marian Hurducaş, expert digital: Pui o întrebare persoanei care ţi trimite link-ul respectiv, care să fie mai personală. Ceva pe care voi doi l-aţi făcut, un moment pe care l-ati petrecut. Spre exemplu: Cum îl cheamă pe câinele meu?

Specialiştii spun că oricine este predispus atacurilor cibernetice, care sunt tot mai elaborate. Iată şi o situaţie concretă: "Tu pui un microfon la vânzare. În 5 minute vei fi contactat, cel mai probabil, pe WhatsApp, de către atacatori, spunând că sunt interesaţi să-ţi cumpere produsul respectiv. Îţi transmit un link pentru a-ţi transmite banii respectivi. Intri pe acel link şi le dai datele de card. Dar, de fapt, de ce ar avea ei nevoie este de contul meu IBAN".

Marian Hurducaş, expert digital: Chiar dacă avem senzaţia că nu avem nimic de ascuns, ar fi bine să ne gândim că şi un CNP spus iarăşi, e o şansă în plus pentru cineva să-şi facă un credit în numele tău, spre exemplu la o bancă.

Datele personale asociate conturilor din social-media pot fi vândute pe platforme precum dark web şi pot fi folosite apoi pentru fraude informatice complexe, precum clonarea cardurilor sau folosirea sumelor din conturile proprii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » O nouă fraudă se răspândește pe Instagram. Avertismentul specialiștilor în securitate: nu dați click pe link-uri de resetare a parolelor