Antena Meniu Search
x

Video Robotul Ion şi-a găsit jumătatea. Cum funcţionează Maria, primul consilier vocaţional din România: "M-a îndrumat bine"

Robotul Ion, fostul consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, şi-a găsit jumătatea. Pe robochatul Maria, primul consilier vocaţional din România. Dacă Ion îl sfătuia pe şeful Executivului, Maria îi ajută pe elevii din Capitală să îşi aleagă viitorul job. Acum este în teste şi se caută cea mai bună versiune a ei. În schimb, Ion este acum la Cluj pentru update

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 28.11.2023, 17:42

Vezi și

Adus la Guvern în primăvară, consilierul Ion de la Guvern şi-a găsit acum jumătatea. Pe Maria, primul consilier vocaţional virtual din lume. 

Robotul Maria: Eu sunt robochat Maria. Rolul meu este de a-ţi oferi suportul informaţional cu privire la meseriile viitorului. 

Maria îi îndrumă pe elevi spre jobul ideal

Maria este de câteva săptămâni în şcolile din Capitală şi îi îndrumă pe elevi spre jobul ideal. 

Robotul Maria: La liceu sau în şcoala generală? În ce clasă? Super! Mai ai doi ani frumoşi să decizi şi cu privire la viitorul tău. Cum îţi spuneam, eu sunt robochat Maria. 

Elev: Până acum eu i-am zis că aş vrea să devin artist şi mi-a dat nişte variante. Mi-a zis să mă fac programator de jocuri, creator de nivele, artist 2D 3D, teste de jocuri.

Ce părere au tinerii despre propunerile Mariei

Reporter: Cum ţi se par propunerile ei?

Elev: Mi se par actuale. M-a îndrumat bine Maria. Îi mulţumim. 

Discuţie elevi - reporter: Ce notă i-ai da Mariei până acum?

- Este bun pentru că e faza iniţială. Un 8 din 10 să zicem.

- Şi tu?

- 8,50 că îmi place numele ei.

- Şi tu ce notă i-ai da?

- Eu i-aş da un 6.

- De ce aşa puţin?

- Pentru că i-am zis că vreau sa devin interpret de muzică şi mi-a dat tot cariere în lumea platformelor sociale. Cred că mai au puţin de muncit la ea. 

Robotul a costat 10.000 de euro

Robotul Maria a costat 10.000 de euro. 

Andreea Paul, conferenţiar universitar doctor ASE: Peste 3.000 de elevi au testat până în prezent acest asistent virtual şi cu cât numărul lor creşte, robochat Maria este mai deşteaptă, mai bună.

Reporter: De ce Maria şi nu alt nume?

Andreea Paul, conferenţiar universitar doctor ASE: Pentru că am vrut să-i fac o soţie mai inteligentă asistentului virtual Ion. 

Andreea Milea, reporter Observator: Primul consilier cu inteligenţă artificială, robotul Ion, a ajuns la Guvern în martie, adus de fostul premier. Încă mai funcţionează doar că actualul prim-ministru a decis că are nevoie de îmbunătăţiri. 

Ce se întâmplă cu Ion

Eduard Mititelu, secretar de stat ministerul Cercetării şi Digitalizării: Ion nu a fost concediat. Ion este prin ţară. A avut mai multe deplasări în această toamnă. Lucrăm la o nouă versiune. Toată lumea se aştepta că Ion va răspunde la întrebări şi lucrăm pentru ca acesta să răspundă la întrebări precum: cum îmi schimb buletinul, cum îmi schimb paşaportul, cât costă un paşaport astfel încât să vină Ion şi în sprijinul cetăţenilor, nu doar în sprijinul factorilor decizionali. 

La fel ca Maria, şi Ion ar urma să fie accesat printr-o aplicaţie pe mobil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » Robotul Ion şi-a găsit jumătatea. Cum funcţionează Maria, primul consilier vocaţional din România: "M-a îndrumat bine"