Antena Meniu Search
x

Video Interviu cu creatorul robotului Ion, noul consilier al premierului Ciucă: SRI are acces la mesajele primite. Aproape 50 de oameni au lucrat la el

Nicolae Ciucă este singurul premier de pe mapamond care are un robot pe post de consilier onorific. Misiunea lui Ion, care nu este un robot umanoid, ci o oglindă, este să scaneze mesajele care îi sunt trimise pe Internet. Mai multe detalii despre acest proiect a oferit Nicu Sebe, cercetătorul şi coordonatorul echipei care a făcut ca robotul Ion să devină realitate. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 02.03.2023, 12:48

Vezi și

Marius Pancu: Cum învaţă Ion concret?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Sunt folosite tehnologiile actuale de modele largi de limbaj, în care cerem românilor să introducă cerinţele lor, iar noi, cu acest software reuşim să facem un rezumat la ceea ce zic ei. Apoi, vrem cu acest sistem să dăm informaţii Guvernului, care poate decide dacă foloseşte aceste informaţii sau nu. 

Marius Pancu: Se foloseşte Ion de informaţiile aflate deja pe celelalte motoare de căutare? 

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Ion o să se folosească de textele introduse de români şi o să ne uităm şi pe Facebook la mesajele pe care românii le pun cu acest tag: ''Eu sunt Ion!''. Cu siguranţă nu se pleacă de la zero, ne folosim de informaţiile din timp real. Modelul are deja nişte parametrii învăţaţi, de câteva luni. Trebuie să vedem cum o să fie primit acest sistem, cu Guvernul, în ce fel vor să aibă acest raport de la Ion ca să fie sintetizat. 

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Deci Guvernul nu ştie practic cum îl va folosi?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Guvernul, cu siguranţă, are o idee despre ce vrea să primească. Noi ştim ce putem să dăm. În primul rând, cu acest sistem putem să accesăm opiniile foarte multor persoane, în timp real. Guvernul român este la curent cu necesităţile şi cu nevoile românilor, iar ce va face Ion este o confirmare a acestor necesităţi. 

Marius Pancu: Unde se termină selecţia şi unde începe cenzura cu inteligenţa artificială?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Nu cred că putem să vorbim despre cenzură. Nu cred că există un motiv ca să nu arătăm ce gândeşte Ion. Guvernul poate să decidă cât vrea să obţină, poate să lărgească fereastra de subiecte care o să derive din opiniile românilor. 

Marius Pancu: Cum de robotul Ion a preluat diferit topica celor spuse de Nicolae Ciucă?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Ideea este să nu repete exact ce a spus premierul. Sistemul a luat doar esenţialul şi a replicat puţin diferit. Nu a fost un bug, poate să facă acest lucru. Probabil că au fost puse de noi întrebări asemănătoare şi el a generalizat. Nu ştiam ce o să întrebe premierul. Ce a prezentat premierul a fost strict o chestie de marketing. Această oglindă nu este de fapt Ion. Ion este software-ul din spate.

Marius Pancu: Cum se asigură securitatea? Cât este de vulnerabil?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Încercăm să vedem dacă sunt oameni cei care interacţionează sistemul. 

Marius Pancu: Aveţi sprijinul SRI? STS?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: SRI a verificat că sistemul în acest moment nu are vulnerabilităţi, ne-au asigurat că putem merge înainte. 

Marius Pancu: Deci va avea acces SRI şi în continuare la date?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Da, dar aceste date nu sunt date personale. Nu se poate ajunge să identificăm pe cineva. Nici nu putem ţine date de genul - persoana X a spus lucrul acela.

Marius Pancu: Ce garanţii au oamenii că nu li se va contura un profil electoral în anul 2024? Se va crea un profil al alegătorului?

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Nu, cu siguranţă nu. O să ţinem doar date agregate, nu datele românilor. Ideea nu este de a da aceste date doar pentru cineva, ideea este de a democratiza, să fie pentru toată lumea. Nu cred că este interesul Guvernului de a face o cenzurare. 

Marius Pancu: Pentru ca premierul să aibă un consilier onorific virtual, câţi oameni muncesc în continuare? 

Nicu Sebe, cercetător şi coordonatorul echipei care a creat robotul Ion: Suntem 6, 7 grupuri. În jur de 40-50 de persoane şi sper să se alăture şi mai mulţi colegi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Interviu cu creatorul robotului Ion, noul consilier al premierului Ciucă: SRI are acces la mesajele primite. Aproape 50 de oameni au lucrat la el