Antena Meniu Search
x

România, ţinta unor atacuri cibernetice cu 2.000 de servere finanţate cu sute de milioane de euro

România a devenit ţinta unor atacuri cibernetice uriaşe din spaţiul estic, hackerii primind finanţări de sute de milioane de euro pentru a obţine informaţii extrem de sensibile de pe serverele din ţara noastră.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 01.03.2019, 11:41

România a devenit ţinta unor atacuri cibernetice uriaşe din spaţiul estic, hackerii primind finanţări de sute de milioane de euro pentru a obţine informaţii extrem de sensibile de pe serverele din ţara noastră.

Potrivit unor specialişti SRI, numai anul trecut, România a fost ţinta a cinci atacuri cibernetice extrem de complexe prin care s-a urmărit colectarea de informaţii strategice din România şi alte state din Europa.

Costurile estimate pentru realizarea acestor campanii de atac cibernetice au fost de ordinul sutelor de milioane de euro.

Concret, numai într-unul dintre aceste atacuri, hackerii au folosit o infrastructură uriaşă formată din aproximativ 2.000 de servere (comandă şi control, depozite de malware, etc.).

Pe acelaşi subiect

În unele cazuri, atacurile cibernetice şi-au atins scopul, astfel că serverele mai multor instituţii din România au fost accesate, existând suspiciunea că anumite date au fost compromise (colectate), fără a afecta însă interesele ţării.

România a fost ţinta unor atacuri cibernetice de amploare în 2018

SRI contraatacă cu inteligenţă artificială

Conform specialiştilor SRI, una dintre campaniile complexe de atac din anul 2018 a fost detectată în premieră de SRI, cu ajutorul unei tehnologii bazate pe inteligenţă artificială.

Tehnologia a detectat anomaliile de comportament în reţeaua atacată, în caz contrar malware-ul nu ar fi putut fi detectat de produsele clasice de detecţie.

Realizarea în prima parte a anului 2019 a unui atac cibernetic de o asemenea complexitate ar putea avea consecințe foarte grave asupra țării noastre, având în vedere faptul că deținem și președinția UE.

România este un hub pentru fluxurile de informații specifice președinției Consiliului UE, dosare deschise, negocieri, etc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » România, ţinta unor atacuri cibernetice cu 2.000 de servere finanţate cu sute de milioane de euro