Antena Meniu Search
x

Video Sateliţii Airbus aflaţi la bordul rachetei Vega-C s-au pierdut, la nici 3 minute după decolare. "Misiunea e compromisă"

Racheta europeană uşoară Vega-C, care trebuia să efectueze primul său zbor comercial şi care avea la bord doi sateliţi Airbus, s-a pierdut la scurt timp după decolarea sa, marţi, de la centrul spaţial Kourou din Guyana Franceză, relatează AFP, conform news.ro.

de Redactia Observator

la 21.12.2022, 14:11

Sateliţii Airbus aflaţi la bordul rachetei Vega-C s-au pierdut
Eşec pentru Agenţia Spaţială Europeană - Captură video Twitter

Vega-C urma să plaseze pe orbită doi sateliţi de observare a Pământului construiţi de Airbus, Pleiades Neo 5 şi 6, ultimii doi din constelaţia Pleiades Neo, care ar urma să permită obţinerea de imagini din orice punct de pe glob de mai multe ori pe zi, cu o rezoluţie de 30 cm.

Racheta Vega-C s-a pierdut după decolare

"Misiunea e compromisă", a anunţat preşedintele Arianespace, Stephane Israel. La zece minute după decolare, la ora locală 22:47 (miercuri, 3:47, ora României), racheta a deviat de la traiectoria planificată, iar telemetria a încetat să mai ajungă la camera de control a Centrului Spaţial din Guyana. "La aproximativ două minute şi 27 de secunde după decolare, o anomalie a apărut pe Zefiro 40", a doua treaptă a lansatorului, "punând astfel capăt misiunii Vega-C", a precizat Arianespace într-un scurt comunicat.

Arianespace a constatat că nu a existat nicio cădere de resturi după decolare. "Analiza datelor este în curs de desfăşurare pentru a determina motivele acestui eşec", a adăugat Arianespace. O conferinţă de presă este programată miercuri la Kourou, la ora locală 12:00 (17:00, ora României).

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Era primul zbor comercial al rachetei

Acesta era primul zbor comercial al rachetei Vega-C după zborul inaugural de succes din 13 iulie. Programat iniţial pentru 24 noiembrie, zborul de marţi fusese amânat cu o lună din cauza unei componente defecte a lansatorului. "A trebuit să schimbăm un echipament legat de vârful rachetei", a declarat Stéphane Israël pentru AFP. Această lansare a fost a cincea şi ultima din 2022 pentru centrul spaţial european de la Kourou.

Vega-C - denumire în care C vine de la "consolidare", potrivit principalului său fabricant industrial, compania italiană Avio - este o versiune îmbunătăţită a rachetei uşoare Vega, care a fost lansată de 20 de ori (cu două eşecuri) din 2012.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Tehnologie » Sateliţii Airbus aflaţi la bordul rachetei Vega-C s-au pierdut, la nici 3 minute după decolare. "Misiunea e compromisă"